Зеленський запевнив, що Україна розшукуватиме воєнних злочинців рф в усьому світі

Україна домагатиметься покарання російських воєнних злочинців у міжнародних процесах, але і сама створить «внутрішній механізм», який дозволятиме розшукувати їх в усьому світі та притягати до відповідальності.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив у розмові з українськими журналістами — на першій пресконференції, яку він дав вітчизняним ЗМІ від початку російського вторгнення.

Так глава держави відповів на запитання про те, чи готова Україна аналогічно до ізраїльского Мосаду розпочати «процедуру відплати» і розшукувати тих росіян, які влаштували звірства щодо цивільного населення в Бучі та інших містах України.

Зеленський підтвердив, що Україна готується діяти відповідно.

«Вчора я це вже сказав — може не так відверто, як цього очікує сьогоднішній чи теперішній час. Ми точно будемо цим займатись, відповідно будуть збиратися списки», — пояснив Зеленський.

Він також окреслив два механізми, за якими планує діяти Україна.

Перший механізм — «порядок відповідно до міжнародного права, бо ми в цивілізованому світі з вами живемо». У цьому контексті президент нагадав, що офіційний Київ домовився про створення спільної з ЄС комісії, яка розслідуватиме воєнні злочини рф.

«Прокурори різних держав будуть займатися всіма цими злочинами», — пояснив Зеленський. За його словами, у цій комісії також працюватиме представник Офісу президента, який «щоденно доповідатиме» Зеленському про хід справи.

«Хочеться, щоб це було вирішено не за 20 чи за 30 років», — додав президент. Він також висловив упевненість, що ані світові, ані Європі «не вигідно затягувати цей процес».

«Вони бачать багато доказів. І, на жаль, докази будуть тільки з’являтися — менше їх не буде. Там ще Ізюм попереду, ще багато куди немає доступу — окупований Мелітополь, Бердянськ — ми не уявляємо собі, що там відбувалося».

Другий механізм — «окремо наша внутрішня справа щодо всіх тих злочинців, які катували наших людей».

«Ми починаємо збирати цю інформацію, будемо шукати всіх цих людей, — запевнив Зеленський. — Вважаю, що внутрішній механізм буде дуже дієвим. Тому що є люди, які дуже хочуть знайти цих злочинців. Я думаю, що ми знайдемо правильний формат. І якщо закон міжнародний не буде вирішувати це питання, то український закон буде знаходити вихід з цієї складної ситуації, з цієї трагедії […] Знайдемо цю процедуру — ми відкрито кажемо, будемо це робити».

Реклама

Залишити коментар