В ООН створили комісію для розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Президент Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєгас оголосив про створення комісії для розслідування воєнних злочинів та інших зловживань, скоєних під час вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Раду ООН з прав людини.

Комісія складається з трьох осіб – Еріка Месе з Норвегії (голова), Ясминки Джумхур з Боснії та Герцеговини й Пабло де Грейффа з Колумбії.

Створення такої комісії передбачено резолюцією Ради з прав людини від 4 березня 2022 року. У документі сказано, що РПЛ вирішила створити незалежну міжнародну комісію з розслідування у складі трьох експертів, яких призначає президент.

Комісія, зокрема, має «збирати, узагальнювати та аналізувати докази порушень та зловживань, включаючи їхній гендерний аспект, та систематично реєструвати і зберігати всю інформацію, документацію та докази, зокрема інтерв’ю, свідчення свідків та матеріали судової експертизи, відповідно до стандартів міжнародного права, з урахуванням будь-яких майбутніх судових розглядів».

Комісію створено на один рік, і вона має доповісти РПЛ усно про свою роботу у вересні 2022 року та підготувати письмову доповідь до березня 2023 року, а також звітувати перед Генеральною Асамблею ООН.

Голова комісії Ерік Месе працює суддею і є колишнім головою Міжнародного кримінального трибуналу з розслідування геноциду в Руанді.

Ясминка Джумхур – колишня суддя, нині омбудсмен з прав людини у Боснії та Герцеговині.

Пабло де Грейфф – колишній радник з питань правосуддя в міжнародних організаціях та директор програми правосуддя перехідного періоду у Нью-Йоркському університеті.

Реклама

Залишити коментар