Поблизу ядерної підкритичної установки виявили снаряд окупантів: сапери не можуть розмінувати через обстріли

У зоні розміщення ядерної підкритичної установки (ЯПУ) “Джерело нейтронів” постійно ведуться бойові дії. Там  виявили нерозірваний реактивний снаряд “Смерч”. Така близькість снаряду до ядерної установки створює потенційну небезпеку нового вибуху. Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

Системи та будівлі ЯПУ, насосні та градирні, лабораторії ізотопів не постраждали. Водночас повідомляють про пошкодження вікон та обшивки будівель.

Про вибухонебезпечну знахідку повідомили у відповідні служби. Але роботи із знешкодження унеможливлюються через постійні бойові дії у районі розташування установки.

Просто під час огляду майданчик в черговий раз потрапив під обстріл окупантів.

“Наслідки будуть уточнені після нормалізації ситуації і відсутності небезпеки для персоналу”, — йдеться у повідомленні. 

Зазначимо, що 6 та 10 березня 2022 року окупанти обстріляли ЯПУ “Джерело нейтронів”. Крім того, в районі її розташування постійно проходять бойові дії. Як результат, зазнали пошкоджень система зовнішнього енергопостачання, система кондиціювання системи охолодження клистронної галереї лінійного прискорювача електронів та будівель (безпосередньо ядерної установки, а також насосної та градирень, лабораторії ізотопів).

Наразі ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Зовнішнє електропостачання ЯПУ відсутнє. Радіаційна обстановка на майданчику в межах норми.

“Звертаємо увагу, що ЯПУ “Джерело нейтронів”, як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій”, —  йдеться у повідомленні. 

Реклама

Залишити коментар