РНБО зможе визнавати захоплені рф території тимчасово окупованими

Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє Раді національної безпеки і оборони України визнавати захоплені російськими військами території тимчасово окупованими. Про це пише Укрінформ.

Відповідний закон №7157 “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України” підтримав 341 депутат.

Ухвалений документ передбачає, що тимчасово, в період воєнного стану, РНБО матиме повноваження визнавати окремі тимчасово утримувані російськими військами території України як тимчасово окуповані (а відповідно і деокупованими після їх звільнення). Таке рішення РНБО буде вводитися в дію указом Президента.

Згідно з законом, визнання територій тимчасово окупованими матиме наслідком встановлення на них спеціального правового режиму, який передбачає, зокрема, заборону на проведення на них виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, місцевих і будь-яких інших референдумів та невизнання Україною їх наслідків в разі їх проведення окупантами.

Крім цього, документ передбачає, що залежно від конкретної ситуації і військової обстановки на тих чи інших територіях, визнаних тимчасово окупованими, РНБО матиме повноваження запроваджувати додаткові заходи з метою їх деокупації, перешкоджання встановлення на них окупаційної влади і використання їх для подальшого наступу російських військ – як от встановлення особливостей реалізації права власності на майно і його спадкування, особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території, переміщення товарів на/з неї.

Депутати переконані, що закон надасть державі в особі РНБО можливість оперативно реагувати на зміну воєнної обстановки в країні з метою запобігання встановленню російською федерацією як державою-агресором окупаційної влади на тимчасово утримуваних її військовими територіях України. Ухвалення Радою національної безпеки і оборони України рішень про визнання окремих територій тимчасово окупованими буде ефективним засобом захисту незалежності та суверенітету України шляхом делегітимізації будь-яких рішень, зокрема так званих “референдумів”, які загрожують існуванню української державності, переконані парламентарії.

Реклама

Залишити коментар