Місія ОБСЄ завершила евакуацію спостерігачів з України

СММ ОБСЄ завершила тимчасову евакуацію всіх міжнародних членів Місії з України та призупиняє свою діяльність зі звітування.

Про це повідомляється у щоденному звіті № 54/2022 Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) 7 березня.

“7 березня Місія завершила тимчасову евакуацію всіх своїх міжнародних членів із зони діяльності відповідно до розпорядження Головування та Генерального секретаря ОБСЄ від 24 лютого”, – йдеться у звіті.

Евакуаційні заходи було оперативно розпочато 25 лютого.

Міжнародні члени Місії з усіх 10 моніторингових команд (в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Донецьку, Дніпрі, Чернівцях, Луганську та Києві) “виїхали, щойно це стало можливим з урахуванням вимог безпеки”.

Зокрема, виїзд моніторингових команд із Херсона та Харкова, а також із двох передових патрульних баз було затримано через бойові дії та у зв’язку з необхідністю ретельного планування евакуаційних маршрутів і здійснення належної координації.

“Увесь міжнародний персонал, окрім двох співробітників, які вирішили залишитися, наразі евакуйовано через Молдову, Румунію та Російську Федерацію. Разом із тим СММ також сприяє переміщенню по Україні місцевого персоналу за їхніми запитами, надаючи їм, за можливості, транспорт чи прихисток, зокрема автомобілі та приміщення”, – зазначається у звіті.

Також повідомляється, що 1 березня до СММ надійшли повідомлення про те, що Марина Феніна, місцева співробітниця в Харкові, загинула внаслідок обстрілу поблизу свого дому.

25 лютого Голова Місії та вище керівництво передислокувалися з Києва на тимчасову базу в Західній Україні. Вони лишалися в Україні протягом усього процесу евакуації та виїхали з країни з останнім конвоєм міжнародних членів Місії, що перетнув кордон із Молдовою 7 березня.

“Після завершення тимчасової евакуації СММ призупиняє свою діяльність зі звітування, однак залишає за собою приміщення й майно в очікуванні відновлення операційної діяльності в Україні”, – повідомили у Місії.

У цей період місцеві члени Місії залишатимуться співробітниками СММ, які займатимуться управлінням цими приміщеннями та майном.

Реклама

Залишити коментар