“Міжконфесійний мир — одне з головних надбань незалежної України” — звернення до керуючого Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП митрополита Мелетія

Митрополит Данило та Архієпископ Герман звернулися до керуючого Чернівецько-Буковинської єпархії Української Православної Церкви Московського Патріархату митрополита Мелетія, вікарних архиєреїв, духовенства, чернецтва та мирян.

“Ваше Високопреосвященство, владики-вікарії, отці, брати та сестри! Росія веде повномасштабну неспровоковану війну проти України. Українська держава уже кілька днів мужньо боронить свої Церкву, народ і державу. Серед закликів до негайного припинення військової агресії Росії проти України ми чуємо голоси Предстоятелів ряду Помісних Православних Церков: Патріарха Вселенського Варфоломія, Олександрійського Феодора, Румунського Даниїла, Грузинського Ілії, Архієпископа Афінського Ієроніма”, — йдеться у зверненні.

“У той же час ні патріарх Кирило, ні Священний Синод Російської Православної Церкви не лише не виконали свого пастирського, християнського обов’язку — не висловили свого протесту президенту Російської Федерації В. Путіну щодо війни з Україною, а навпаки сприяють цьому віроломству, закликаючи Боже благословення на воїнів РФ вчинити “каїнів гріх”, як закцентував Блаженніший митрополит Онуфрій.Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший митрополит Київський та всієї України Епіфаній у ці трагічні для України дні слушно зауважив: “Міжконфесійний мир — одне з головних надбань незалежної України. Цілком зрозумілими є почуття, які в душі українців зараз викликає все з назвою “московський”. Але дуже прошу вас —  не піддавайтеся гніву, тим більше —  провокаціям противника”.

“Сьогодні ми, архієреї ПЦУ на Буковині, звертаємось до Вас, улюблені у Христі браття та сестри, показати приклад братерського взаєморозуміння у дусі —  Євангельського вчення: “Благаю вас, браття, ім’ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб усі ви говорили одне і не було між вами розділення, а щоб ви з’єднані були в одному розумінні та в одній думці” (І Кор. 1, 10). Як ніколи православні України і Буковини зокрема повинні бути єдині. Всі ми, християни, добре розуміємо те, що головною зброєю віруючої людини є молитва”.

“На цій істині у своєму зверненні до президента РФ В. Путіна акцентував увагу і Блаженніший митрополит Київський Онуфрій, коли закликав українців боронити Україну, свою державу: “Закликаю вас перш за все до посиленої покаянної молитви за Україну, за наше військо і наш народ, прошу забути взаємні чвари і непорозуміння та об’єднатися любов’ю до Бога і до нашої Батьківщини”. Ми не вороги російським воїнам, які гинуть на українській землі. Дорогі владики, отці, брати та сестри! Сьогодні саме Небо, Сам Господь Бог вимагає і силує нас об’єднатися, бути єдиним українським народом і українською Церквою. Апостол Павло застеріг: як голос Його ви почуєте, не робіть затверділими ваших сердець (Євр. 3,7-8)”.

“Справді прийшов час забути взаємні чвари і непорозуміння та об’єднатися перед лицем Божим в Христовій любові до свого українського народу. Саме в мирній, єдиній українській державі ми, християни, можемо в мирі молитися, духовно зростати і працювати для майбутнього Церкви і держави.Закликаємо Вас, дорогі брати-владики, духовенство і мирян Української Православної Церкви Московського Патріархату, до спільної молитви за мир в Україні, до єдності в Бозі за українську державу. Дорогі брати владики, станьмо разом на спільну молитву за живих і мертвих. Ми, православні єпископи, зобов’язані це зробити, це наш святий обов’язок. Наша пастирська гідність не дозволяє нам поступити по-іншому. Вам напевне уже відомо про те, що цими днями в Іванківському р-ну Київської обл. російські окупанти розстріляли священика Православної Церкви України Максима Козачину. Не випадково вбили, а цілеспрямовано розстріляли автомобіль на котрому він їхав до свого храму. Люди, паства наша, яку нам довірив Христос, страждають. Як скажемо Богу: ось я і діти яких дав мені Бог? Євр. 2,13.Щиро віримо, що ця наша молитовна єдність не лише допоможе перемогти агресора та зупинить смертоносну війну, але дасть добрий приклад для об’єднання всіх українців, принесе мир в Україну, збереже її цілісність і незалежність.

З любовʼю у Христі Митрополит Данило Архієпископ Герман”

Реклама

Залишити коментар