Байден оголосив, що запроваджує перший пакет санкцій проти Росії

Президент США Джо Байден оголосив нові окремі санкції США проти Росії. Вони, зокрема, стосуються російських банків, суверенного боргу та еліт.

Про це він повідомив під час звернення 22 лютого.

За його словами, санкції «повністю блокують» два російські банки: «ВЕБ.РФ» і «банку російських військових» (що саме Байден мав не увазі, не зовсім зрозуміло. Можливо, йдеться про «Промзв’язокбанк»).

Також запроваджуються санкції проти суверенного боргу Росії. Це означає, що РФ не зможе запозичувати на міжнародних ринках і торгувати там новими держоблігаціями.

Крім того, від 23 лютого й надалі Захід вводить санкції проти російських еліт і їхніх родин. За словами Байдена, вони «беруть участь у корупційній політиці» й повинні заплатити за це також.

Президент США також наголосив, що «Північний потік-2» не буде просуватися. Раніше його сертифікацію зупинив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Байден зазначив, що Захід готується до наступних кроків і «ціна для Росії буде ще більшою». За його словами, США продовжать надавати оборонну допомогу Україну й зміцнювати союзників по НАТО. Зокрема, якщо РФ не виведе війська з Білорусі, США обіцяють зміцнити Литву, Латвію й Естонію.

«Це оборонні кроки з нашого боку. У нас немає намірів боротися з Росією. Ми хочемо, однак, надіслати однозначний меседж: США і союзники захищатимуть кожен дюйм території НАТО відповідно до наших зобов’язань», — наголосив Байден.

На його думку, Росія готова йти далі й провадити масштабну атаку проти України. Байден додав, що виправдань наступним агресивним крокам Росії проти України не буде.

«Захист демократії потребує витрат, навіть якщо ми залишаємося вдома. Я докладатиму всіх сил, щоб біль від санкцій відчула саме російська економіка, а не ми», — підсумував президент США.

Зазначається, що цей пакет санкцій підготований й скоординований Сполученими Штатами з союзниками по НАТО.

Реклама

Залишити коментар