Найбільший витік даних зі швейцарського банку: серед клієнтів Ахметов, Коломойський та Лазаренко

Завдяки найбільшому в історії витоку даних зі швейцарського банку Credit Suisse стало відомо, що в ньому знаходяться рахунки 2,5 тисяч українців, зокрема Ігоря Коломойського, Ріната Ахметова, Павла Фукса, Романа Насірова та Павла Лазаренка. Про це йдеться у розслідуванні Слідство.Інфо.

Витік отримав назву SuisseSecrets, “Секрети Credit Suisse”. Дані охоплюють понад 18 тисяч рахунків, відкритих протягом останніх 70 років. Загалом йдеться про більш ніж 100 мільярдів доларів.

Зазначається, що свої рахунки Рінат Ахметов ділив із топ-менеджерами керуючої компанії його бізнес-групи, SCM. Загалом журналісти виявили у них понад 50 банківських рахунків, баланс на одному з яких сягав 497 мільйонів франків у 2016 році. Адвокати SCM вже встигли відреагувати. Мовляв, рахунки Ахметова були пов’язані з його бізнесом.

Ігор Коломойський мав один рахунок на своє ім’я, на якому знаходилося понад 27 мільйонів швейцарських франків. І ще один рахунок на імена його матері, дружини та дочки. Цей рахунок мав баланс понад 3 мільярди франків у 2007 році. Сам Коломойський пояснив ці рахунки продажем акцій міжнародної металургійної та гірничодобувної компанії Evraz.

Павло Фукс став клієнтом Credit Suisse у 2014 році, і його рахунок налічував 17 млн франків у 2015 році. На момент публікації бізнесмен не прокоментував рахунок.

Олег Бахматюк, власник великого агрохолдингу UkrLandFarming, мав близько десяти облікових записів, один з яких налічував понад 200 млн. франків у 2008 році. Представники Бахматюка від імені UkrLandFarming назвали ці рахунки “залишками готівки на рахунку компанії, до яких не має доступу жоден акціонер”.

Екс-голова Служби безпеки Валерій Хорошковський мав три рахунки. Він став клієнтом Credit Suisse у 2004, 2006 та 2007 роках. Один з облікових записів Хорошковського налічував не менше 1 мільярда франків, коли Хорошковський закінчив роботу в російській гірничодобувній та металургійній компанії Evraz-Group і став заступником секретаря Ради безпеки та оборони. Інший його рахунок існував того ж року, коли Хорошковський очолив українську митницю, а потім перейшов працювати до СБУ. Сам Хорошковський на запит OCCRP відповів: “У мене не було жодного рахунку у зазначеному банку у цей період. Вважаю, що на цьому все”.

Колишній голова Державної фіскальної служби протягом 2015-2018 років Роман Насіров у Credit Suisse мав рахунок, на якому у 2010 році за кілька місяців з’явилося 699 тисяч франків.

В даних знайшлися акаунти колишнього прем’єр-міністра Павла Лазаренка.Нагадаємо, що Світовий банк у 2007 році включив його до десятки найбільш корумпованих лідерів світу. Ім’я Лазаренка як власника чи співвласника з’являється на двох раніше невідомих рахунках Credit Suisse. Обидва його рахунки відкрито 1997 року. І відповідно до отриманих журналістів даних, обидва рахунки були дійсними станом на 2003 рік, коли тривало офіційне розслідування щодо Лазаренка в США та Швейцарії. Перший рахунок Лазаренко ділив разом із Петром Кириченком, його найближчим радником та товаришем. У 2003 році цей рахунок налічував понад 7 мільйонів франків.

“На цьому рахунку знаходиться близько 5 мільйонів доларів, – повідомив адвокат Лазаренка. – Рахунок залишається відкритим для розгляду справи про громадянську конфіскацію в США та провадження в Україні. Як ми розуміємо, доступу до нього не було з 1998 року”.

Представники Лазаренка підтвердили існування й іншого облікового запису, який належав лише українському екс-прем’єру. За даними журналістів, він також у 2003 році мав понад 45 тисяч франків на рахунку.

Реклама

Залишити коментар