Кулеба пояснив слова Зеленського щодо Будапештського меморандуму

Україна звертається до Будапештського меморандуму, оскільки вимагає конкретних рішень щодо гарантування своєї безпеки, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Трансляція брифінгу була опублікована на його сторінці у Facebook.

Коментуючи ініціативу президента Володимира Зеленського щодо проведення консультацій у межах Будапештського меморандуму, яку він озвучив під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції, міністр заявив: після такого заходу Україна має вийти з переговорів з «конкретними рішеннями про кроки, які вживуть для гарантування її безпеки».

«Нам потрібні ефективні міжнародні механізми гарантування безпеки нашої держави. Треба чесно зараз перевірити: працює система безпеки, створена Будапештським меморандумом та пов’язаними з ним рішеннями, чи не працює. Ми це зробимо щиро, з добрими намірами», — наголосив Кулеба.

Він додав, що відмова Росії від консультацій не може бути підставою для того, щоб їх не проводити, і не має впливати на рішення інших держав брати участь у заході. Кулеба нагадав: гарантії безпеки надавала Україні в 1994 році не група країн, а кожна індивідуально. Водночас Київ сподівається на те, що РФ усе-таки підтвердить свою участь.

«Далі, в залежності від того, чим завершиться цей етап, ми розуміємо варіанти подальшого руху, і ми будемо рухатися вперед в залежності від розвитку подій», — додав міністр.

19 лютого президент України Володимир Зеленський ініціював консультації в межах Будапештського меморандуму. Цей документ мав гарантувати Україні безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї. Зеленський зазначив, що Україна має право вимагати перейти від політики умиротворення до виконання гарантій безпеки та миру в Україні.

Довідка:

Будапештський меморандум (Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї) — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 між Україною, США, Росією і Великою Британією.Документ, підписаний після добровільної відмови України від ядерної зброї на початку 90-х, набув чинності з моменту підписання. У 1995 році Генеральна Асамблея ООН затвердила його як офіційний документ, який є обов’язковим до виконання всіма учасниками.

Реклама

Залишити коментар