Рада ратифікувала угоду про спільний авіапростір з ЄС

Депутати Верховної Ради 17 лютого ратифікували угоду про спільний авіаційний простір із Європейським Союзом. Вона має сприяти активізації авіаперевезень та зростанню економіки у сфері туризму.

За внесену президентом Володимиром Зеленським ініціативу проголосували 311 парламентарів.

10 лютого ратифікувати угоду рекомендував профільний комітет Ради — з питань інтеграції України до ЄС. Там резюмували, що спільний авіапростір допоможе зняти встановлену двосторонніми договорами монополію на окремі авіамаршрути.

Також у комітеті наголошують, що угода полегшить відкриття нових маршрутів між українськими та європейськими містами, а відтак — дозволить зменшити ціни на квитки. 

Угоду уклали в жовтні 2021 року, хоча її положення можна було на тимчасовій основі почати застосовувати ще до ратифікації. Ця угода знімає авіаційні обмеження України в ЄС та прив’язує її до внутрішнього авіаційного ринку Євросоюзу. Для цього в Україні мають запровадити авіаційні стандарти та правила Євросоюзу. Крім того, завдяки угоді права українських авіапасажирів захищатимуть так само, як у ЄС.

Найбільший європейський лоукостер Ryanair ще у вересні 2021 року заявляв, що в разі підписання угоди про спільний авіапростір він значно розширить свою присутність в Україні та збільшить інвестиції.

Реклама

Залишити коментар