Операторам мобільного зв’язку спростили процедуру отримання землі

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №5811 “Про внесення зміни до розділу V “Прикінцеві положення” Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій”.

Документ підтримало 308 народних депутатів.

Законом передбачено встановлення до 1 січня 2026 року спрощеної процедури надання в користування земельних ділянок площею до 0,05 га для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування базових станцій мобільного зв’язку, інших технічних засобів на землях державної або комунальної власності, розташованих в межах/за межами сіл і селищ.

Спрощення не поширюватиметься на випадки надання ділянок коштом особливо цінних земель, які визначено частиною першою статті 150 Земельного кодексу, зокрема земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення і земель історико-культурного призначення.

Також зміни не стосуються категорії земель оздоровчого призначення, рекреаційного призначення, лісогосподарського призначення, та земель у межах зелених зон населених пунктів, внутрішньоквартальних територій (територій міжрайонного озеленення, елементів благоустрою, спортивних майданчиків, майданчиків відпочинку та соціального обслуговування населення). Закон забороняє зміни цільового призначення наданих в користування земельних ділянок.

Автори закону впевнені, що спрощення відповідної процедури сприятиме подальшому розгортанню мережі 4G, впровадженню технології 5G та більш швидкому покриттю території України мобільним широкосмуговим доступом до Інтернету.

Реклама

Залишити коментар