Зеленський і Байден провели телефонну розмову на тлі російської загрози

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден провели телефонну розмову на тлі ймовірної загрози російського вторгнення в Україну. Дзвінок тривав близько години.

Про це повідомили у Білому домі.

Байден сказав Зеленському, що США віддані суверенітету та територіальній цілісності України. Він також заявив, що США відреагують на будь-яку подальшу агресію Росії проти України «швидко і рішуче», разом зі своїми союзниками та партнерами.

Глави держав домовилися продовжувати політику дипломатії та стримування у відповідь на військове нарощування Росії на кордонах України.

Цей дзвінок раніше анонсував речник Зеленського Сергій Никифоров. За його словами, темою розмови мала стати безпекова ситуація та дипломатичні зусилля, спрямовані на деескалацію ситуації з Росією.

Напередодні президент США розмовляв з Путіним. Байден наголосив, що США готові одночасно до дипломатії й «до інших сценаріїв». Путін своєю чергою скаржився на те, що Захід «не чинить належного тиску» на Київ для виконання Україною Мінських угод й «накачує» Україну сучасною зброєю, чим нібито заохочує можливі провокації з боку української влади.

Раніше Зеленський і Байден мали переговори 3 січня. Тоді глави держав теж спілкувалися про російську загрозу, однак це відбувалося ще до того, як НАТО надіслало Росії відповідь на її вимоги, серед яких — не приймати в Альянс Україну.

А востаннє до цього вони говорили 27 січня. Головною темою, очевидно, теж було питання загострення російської агресії та стягування сил РФ до українських кордонів.

Реклама

Залишити коментар