“У повітрі запахло Мюнхеном”: міністр оборони Великобританії Уоллес заявив про високу ймовірність вторгнення Росії в Україну

Міністр оборони Великобританії Бен Уоллес, який нещодавно побував із візитом у Москві, заявив про високу ймовірність російського вторгнення в Україну. При цьому очільник британського відомства провів паралелі між нинішньою ситуацією в Європі та становищем, яке склалося на континенті перед початком Другої світової війни.

Росія заперечує, що має намір нападати на Україну, проте продовжує стягувати до неї війська. За заявами західних урядів, зараз чисельність російського угруповання біля українських кордонів вже перевищує 100 тис. військовослужбовців, і такої концентрації не було з часів холодної війни. Росія при цьому звинувачує країни Заходу в безпідставному нагнітанні істерії щодо можливості вторгнення та наполягає, що пересування військ на її власній території не має нікого турбувати.

В інтерв’ю Sunday Times Уоллес сказав: “Можливо, Путін просто накаже вимкнути двигуни своїх танків і всі ми розійдемося по будинках, але в повітрі вже запахло Мюнхеном, судячи з поведінки деяких на Заході”.

Таким чином Уоллес нагадав про так звану “Мюнхенську змову”, коли західні країни підписали договір з нацистською Німеччиною про відторгнення на її користь частини Чехословаччини. Лідери Великобританії та Франції, які поставили підписи під угодою з Адольфом Гітлером та Беніто Муссоліні, сподівалися, що це дозволить уникнути великої війни у ​​Європі. Але через рік з’ясувалося, що ці надії були безпідставними.

За словами одного з членів британського уряду, міністра у справах Північної Ірландії Брендона Льюїса, під час недавніх переговорів у Москві Уоллес висловлював побоювання щодо того, що “Росія продовжує просування своїх військ”. У неділю Льюїс також говорив про історію та спроби вирішити кризу навколо Чехословаччини дипломатичним шляхом.

“Якщо подивитися на цей історичний період, то тоді було багато дипломатичних зусиль, був оптимізм, що насправді є дипломатичний вихід із ситуації, – сказав Льюїс у неділю під час ранкової телепрограми Бі-бі-сі. – Пізніше виявилося, що це не спрацювало. Виявилося, що насправді Адольф Гітлер на той час мав зовсім інші цілі та наміри”.

В останні роки в Росії також часто проводять історичні паралелі між сучасними подіями та Другою світовою війною. Проте Москва вкладає в них зовсім інший сенс: на російських державних телеканалах часто звучать звинувачення України в реабілітації посібників нацистів, нещодавно в Росії також було заборонено ототожнення ролі СРСР і нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

За словами Льюїса, той факт, що вторгнення Росії в Україну досі не розпочалося, свідчить про успіх дипломатії. Проте, як вважає міністр, існує ризик того, що президент Володимир Путін не веде себе у переговорах щиро.

Реклама

Залишити коментар