Штайнмаєра переобрали президентом Німеччини

У Німеччині 13 лютого переобрали президента. Ним удруге поспіль став Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За Штайнмаєра проголосували 1045 із 1425 членів Федеральних зборів. 294 людини проголосували за інших кандидатів, а 86 — утрималися.

Штайнмаєр зміг отримати перемогу вже у першому турі голосування. Як зазначає Deutsche Welle, така перемога була очікуваною, оскільки його підтримала керівна коаліція, а також найбільша опозиційна сила — блок ХДС/ХСС.

Одразу ж після переобрання Штайнмаєр уже встиг звернутися до президента Росії Володимира Путіна й закликав його до деескалації ситуації біля українських кордонів.

«Послабте зашморг на шиї України, шукайте разом з нами шлях, який збереже мир у Європі… Ми перебуваємо у небезпеці (ймовірного — ред.) військового конфлікту, війни у Східній Європі. Відповідальність за це несе Росія», — сказав Штаймаєр.

Довідка:

Федеральні збори Німеччини формують безпосередньо для виборів президента країни. До складу цього органу входять усі депутати Бундестагу (736 людей) і така ж кількість політиків від німецьких регіонів.

Президент Німеччини виконує представницькі функції та не має значного впливу на політику країни. Здебільшого він лише виконує рішення, які ухвалюють інші органи. Більше повноважень президент Німеччини отримує лише за виняткових обставин.

Штайнмаєру 66 років. Політик став президентом Німеччини у березні 2017 року. До того він у 2007-2009 роках був віцеканцлером Німеччини, а у 2005-2009 та 2013-2017 роках — міністром закордонних справ.

Для українців цей політик відомий насамперед через те, що запропонував «Формулу Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Реклама

Залишити коментар