Авіакомпаніям протягом наступного тижня радять не літати над водами Чорного моря

Авіакомпаніям рекомендували не виконувати польоти потенційно небезпечною частиною простору над відкритими водами Чорного моря з 14 до 19 лютого, але це не означає закриття польотів над усім морем.

Про це повідомив виконувач обов’язків голови Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) Андрій Ярмак у Facebook.

“Україною здійснено офіційну публікацію аеронавігаційної інформації про активацію потенційно небезпечної зони у повітряному просторі над відкритими водами Чорного моря – з 14.02 по 19.02.2022. Тому вже від завтра авіакомпаніям рекомендовано не виконувати польоти протягом визначеного проміжку часу над цією зоною та заздалегідь планувати оптимальні маршрути з урахуванням поточної ситуації”, – написав Ярмак.

Він наголосив, що ця рекомендація не блокує в цілому польоти над Чорним морем: повітряний простір над територією України наразі є відкритим та доступним для планування польотів; безпека польотів забезпечується на належному рівні відповідно до міжнародних норм та стандартів.

Ярмак додав, що минулого тижня РФ опублікувала повідомлення для пілотів (NOTAM), в якому оголосила тимчасово небезпечною зоною частину повітряного простору над Чорним морем – з 14 по 19 лютого – через власні навчання.

У разі появи інформації про провадження потенційно небезпечної для цивільної авіації діяльності – відповідно до міжнародних правил для забезпечення безпеки польотів застосовується спеціальний порядок дій.

Відповідно до них Україною і здійснено офіційну публікацію аеронавігаційної інформації про активацію потенційно небезпечної зони у повітряному просторі в районі Чорного моря та про врахування для планування польотів у визначеній частині повітряного простору.

Також Ярмак додав, що відповідальність за обслуговування повітряного руху в повітряному просторі над відкритим морем у межах району польотної інформації (РПІ) Сімферополь від 1997 року делеговано Україні. Відтак, Україна є єдиною міжнародно визнаною державою, що забезпечує обслуговування повітряного руху у повітряному просторі над відкритим морем у межах району польотної інформації Сімферополь.

Після тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, починаючи з квітня 2014 року, РФ шляхом нелегітимних публікацій аеронавігаційної інформації в односторонньому порядку декларує прагнення на аеронавігаційне обслуговування у межах РПІ Сімферополь.

В Украерорусі наголошують, що зазначені дії РФ є прямим порушенням положень Чиказької конвенції та інших міжнародних документів. Україна та весь світ не керуються публікаціями аеронавігаційної інформації, виданими РФ.

Реклама

Залишити коментар