Заклик владі РФ до деескалації агресії проти України: Польща, Франція та Німеччина ухвалили декларацію

Країни Веймарського трикутника (Польща, Німеччина та Франція) ухвалили Берлінську декларацію, у якій закликали владу Росії до деескалації ситуації навколо кордонів України

Про це повідомив Голова Бюро національної безпеки Польщі Павло Солох у Twitter.

Декларацію ухвалили під час зустрічі президентів Польщі та Франції Анджея Дуди й Еммануеля Макрона, а також канцлера ФРН Олафа Шольца 8 лютого у Берліні.

“Лідери закликають Росію до деескалації ситуації на українському кордоні та початку змістовного діалогу щодо безпеки на європейському континенті. Вони підкреслюють, що будь-яка подальша військова агресія Росії проти України матиме значні наслідки та високу ціну”,– йдеться в декларації.

При цьому наголошується, що три країни готові брати участь у дискусіях з питань безпеки.

“Вони продовжуватимуть тісно координувати свою роботу разом із партнерами по ЄС та союзниками по НАТО для забезпечення миру та стабільності в євроатлантичному регіоні”, – йдеться в документі.

Згідно з “двоколійним” підходом НАТО до Росії, лідери погодилися, що Альянсу необхідно підтримувати можливості стримування та оборони і бути готовими за необхідності адаптуватися до погіршення середовища безпеки, у тому числі в рамках посилення передової присутності НАТО.

Президенти трьох країн висловили стурбованість з приводу нарощування РФ військ в Україні та навколо неї і підтвердили свою підтримку територіальній цілісності та суверенітету України.

Дуда, Шольц та Макрон у резолюції підтримують Нормандський формат для реалізації Мінських домовленостей і заохочують до подальших дипломатичних зусиль.

“Учасники Веймарського трикутника і надалі співпрацюватимуть з усіма зацікавленими сторонами для гарантування безпеки та стабільності в регіоні, а також територіальної цілісності та суверенітету України”,– наголошується в Берлінській декларації.

Реклама

Залишити коментар