Ситуація навколо церкви Олександра Невського у Хотині: представники двох конфесій претендують на користування культовою спорудою

На початку лютого стало відомо, що Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» не продовжив строк договору на користування будівлі церкви Олександра Невського на території заповідної зони з представниками УПЦ.

«Цей храм парафіяни 30 років (з 1990 року) поступово своїм коштом та трудом підняли з руїн і перетворили на перлину Хотинщини. …Головне, що парафія на чолі зі священиком Павлом, мешканці Хотина, будуть захищати свою святиню. Не забуваймо слова святого Олександра Невського: “Не в силі Бог, а в Правді”», — наголосили в єпархії УПЦ.

Як пояснили в ГС «Миряни», раніше вони звернулись до адміністрації Державного заповідника «Хотинська фортеця» з офіційною письмовою вимогою продовжити термін договору про безоплатне користування храмом Українською Православною Церквою.

«Ми звернулись ще до міністра культури та інформаційної політики, в управлінні якого перебуває історико-архітектурний заклад, аби міністерство вжило заходів щодо сприяння укладенню заповідником договору користування храмом саме з УПЦ», — зазначено у повідомленні.

Своєю чергою, представники патріотичних громадських об’єднань також написали листа до дирекції історико-архітектурного заповідника щодо передачі церкви та укладанні договору з Чернівецькою єпархією ПЦУ.

“Патріотична спільнота нашого краю вимагає у Міністерства культури та інформаційної політики України перейменувати культову споруду “храм Александра Невського (споруджена у 1835 р.) що входить до Державного історико-архітектурного заповідника “Хотинська Фортеця” на “Храм благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного” для відновлення історичної справедливості та достойного вшанування видатного державного діяча, полководця, гетьмана реєстрового козацтва, кошового отамана Запорізької Січі, святого Православної Церкви України Петра Конашевича-Сагайдачного”, – йдеться у листі.

“Їхня генетична пам’ять про ганебну поразку від Українського війська у 1618 р. під Москвою змушує панікувати і робити подекуди беззмістовні, нелогічні, але відверто антиукраїнські заяви у т.ч. щодо згаданої церкви”, – наголосили у 16 резервній сотні ДУК ПС на Буковині.

Фото – Oksana Golovko

Реклама

Залишити коментар