На Буковині Управління Держпраці закликає медиків повідомляти про порушення трудових прав

Управління Держпраці закликає медиків Буковини повідомляти про факти порушення їхніх трудових прав. В Україні вже зафіксували 80 таких порушень стосовно оплати праці медиків.

Посадовці Управління Держпраці у Чернівецькій області проводять інформаційні заходи у закладах охорони здоров’я Буковини з метою недопущення порушення трудових прав та соціальних гарантій медпрацівників.

Через збільшення кількості звернень серед українських працівників медичних установ про спонукання їх до написання заяв про переведення на неповний робочий день, або тиждень через істотне збільшення заробітної плати, Управління Держпраці проводить інформаційні заходи для медиків.

Загалом інспектори праці Управління вже провели інформаційні заходи у понад 80 медичних установах Буковини.

Керівників та відповідальних осіб профільних закладів повідомили про відповідальність за порушення чинного трудового законодавства у разі спонукання працівників до переведення  їх на неповний робочий день/тиждень при фактичному виконанні  роботи повний робочий день/тиждень.

Слід зазначити, що у разі встановлення таких фактів на медичний заклад накладається штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, а саме 65 тисяч гривень за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.  

Водночас Управління Держпраці у Чернівецькій області звертається до медиків Буковини повідомляти про  факти порушення їхніх трудових прав до територіального органу Держпраці у письмовій формі. 

Посадовці Управління реагуватимуть на звернення медпрацівників негайно.  

 Постанова Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 року за № 2 передбачає наступну оплату праці медиків:

  • на рівні не менше 20 000 гривень лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;
  • на рівні не менше 13 500 гривень для посад молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства.

У випадках, коли працівнику буде встановлено неповний робочий день/тиждень, або працівник не в повному обсязі виконує затверджену норму тривалості робочого часу, оплата праці здійснюється із встановленого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 року за №2 — “Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я” розміру пропорційно до відпрацьованого часу.

Реклама

Залишити коментар