Яценюк: Росія почала ще один тиск на Україну, аби легітимізувати терористів з окупованих територій

Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк підкреслив, що не чекає “жодного прориву” від переговорів у Нормандському форматі.

“Більш того, ці перемовини – це ще одне відволікання уваги. Можливо, з російського боку – це точно частина їхньої гібридної війни проти України”, – сказав він у “Ток-шоу  №1” на каналі “Україна 24”.

Він нагадав, що російський бік у цих переговорах представляє заступник голови адміністрації Путіна Козак, відомий тим, що фактично є ідеологом придністровського конфлікту.

“До сьогоднішнього дня придністровський конфлікт так і не вирішений. Молдова не відновила свою територіальну цілісність. Тобто, ми завідомо розмовляємо з людиною, яка має такий самий план по Україні, як і по Придністров’ю. Тобто, це ідеолог всієї війни на теренах колишнього Радянського Союзу проти незалежних країн”.

Арсеній Яценюк нагадав, що російський міністр МЗС Лавров сьогодні заявив, що західні партнери України начебто змусять Україну виконувати Мінські угоди: “Це почався ще один тиск на Україну щодо того, щоби фактично віддати частину української території, яку незаконно захопила Росія, – Донецьк і Луганськ, – під російський протекторат”.

Він нагадав, що базовий пункт Мінських домовленостей – Росія повинна вивести свої війська з території України, а після цього Україна повертається на власні території і встановлює там свій законний правопорядок і наділяє там додатковими повноваженнями ті чи інші регіони, які ми й так наділили через децентралізацію. Водночас Росія зараз намагається інтерпретувати “Мінськ” по-своєму: “Вони хочуть легітимізувати терористів через рішення української влади про проведення виборів на території Донецька і Луганська під дулами російських автоматів”.

“Я переконаний у тому, що ніколи американська адміністрація не буде тиснути на Україну щодо виконання Мінських угод в російській інтерпретації. Цього не буде”, — наголосив він.

Реклама

Залишити коментар