80 років вважали зниклими безвісти: у Німеччині знайшли поховання українських солдатів

Українські археологи знайшли у німецькому Бремені місця поховання трьох українських солдатів, які зникли безвісти у роки Другої світової війни.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він розповів, що у 2021 році в Бремені вирішили почати будівництво на місці колишнього кладовища часів Другої світової війни, де були поховані радянські солдати.

Українські дипломати дізналися про це і разом з місцевими активістами звернулися до влади міста, оскільки розуміли, що там можуть бути поховання українців. За словами Кулеби, вони наполягли на важливості для України дослідження цього місця і гідного вшанування усіх жертв.

Зрештою вдалося добитися призупинення будівництва та проведення дослідження цього місця. До Бремена вирушили студенти-археологи Київського національного університету імені Тараса Шевченка та у серпні 2021 року взялися аналізувати кладовище.

Там вдалося знайти поховання українського солдата Івана Пастернака, який під час війни служив у радянській армії та потрапив до німецького полону. Також там виявили поховання ще двох українських військових.

Кулеба наголосив, що ця історія важлива для України не лише через повернення Україні своєї історії, але і через ламання російського міфу. А все через те, що місцеві жителі Бремена називали це кладовище російським, асоціюючи радянських солдатів лише з росіянами.

«Перевертаємо громадську думку в Німеччині та ламаємо російський міф про те, що все “радянське” — це “російське”, а відповідно, і всі хибні трактування про росіян як єдину “жертву” нацистської Німеччини, перед якою є “особлива відповідальність”», — написав Кулеба. 

Він резюмував, що українська сторона забезпечить гідне вшанування українців та інших військовополонених, рештки яких можуть виявити у ході розкопок. 

«Ми продовжимо вимагати належного визнання і вшанування їхньої жертви на міжнародному рівні», — зазначив Кулеба.

Реклама

Залишити коментар