Відсутність оскарження Росією рішення щодо “скіфського золота” дає надію, що артефакти повернуться в Україну – Джапарова

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що відсутність оскарження з боку РФ рішення апеляційного суду Амстердама щодо “скіфського золота” дає надію, що воно провернеться в Україну, інформує “Інтерфакс-Україна“.

“Хотіла б сконцентруватися на рішенні про “скіфське золото” – справу, про яку ви всі знаєте… Апеляція нещодавно ухвалила рішення, що ці об’єкти має бути повернено Україні, і 26 січня цього року спливає термін касаційного оскарження, його досі немає. Власне ми маємо сподівання на повернення цих культурних цінностей в Україну”, – наголосила Джапарова у четвер, 20 січня.

Колекція “скіфського золота” – це 2 тисячі артефактів з чотирьох музеїв Криму. Усі їх вивезли у 2014 році на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі.

26 жовтня суд Амстердама ухвалив, що “скіфське золото” є частиною спадщини України. Поки артефакти будуть у Нідерландах, сторони ще можуть подати апеляції. Оскаржити рішення в суді мають право протягом наступних трьох місяців. Після цього може пройти ще цілий рік, перш ніж Верховний суд ухвалить остаточне рішення. Проте у пресрелізі суду йдеться про те, що повернути артефакти повинні Києву до стабілізації ситуації в тимчасово окупованому Криму.

Реклама

Залишити коментар