Назарбаєв вперше звернувся до народу після початку протестів у Казахстані

Експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вперше від початку протестів у країні звернувся до народу та заявив, що «нікуди не їхав».

«Відповідаючи на численні звернення на мою адресу, і в зв’язку з публікаціями в засобах масової інформації, повідомляю, що я в 2019 році передав повноваження президента Касим-Жомарту Токаєву і наразі перебуваю на заслуженному відпочинку і з Казахстану нікуди не їхав», — сказав він.

За його словами, конфлікту з Токаєвим у нього немає.

«Ніякого конфлікту чи протистояння в еліті немає. Чутки на цю тему абсолютно безпідставні», — сказав він.

У перші дні січня 2022 року Казахстан охопили масові протести. Вони почалися як акції проти підвищення цін на газ, але швидко перетворилися на демонстрації з політичними гаслами. Одна з вимог мітингувальників «Старий, іди геть» — повний відхід з влади Нурсултана Назарбаєва. Назарбаєв, який майже 30 років правив країною, очолив Раду безпеки в 2019 році, залишивши посаду президента.

На тлі протестів Назарбаєв передав посаду голови Ради безпеки президенту Казахстану Касим-Жомарту Токаєву.

Протести швидко переросли у сутички з силовиками. Влада Казахстану називає заворушення наслідком дій «терористичних груп». У країні запровадили надзвичайний стан. 7 січня Токаєв наказав силовикам стріляти «без попередження і на ураження» в учасників мітингів.

Ввечері 5 січня Рада ОДКБ (Організації Договору про колективну безпеку) ухвалила рішення ввести війська до Казахстану після відповідного звернення Токаєва.

Свої війська, які в організації називають «миротворчими», в Казахстан направили Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. 6 січня підрозділи ОДКБ почали брати під контроль об’єкти в Казахстані.

11 січня Токаєв заявив про завершення основної місії військ Організації Договору про колективну безпеку в країні. Виведення військ розпочалося 13 січня.

За офіційними даними, під час протестів у Казахстані загинули 225 людей, ще 4578 постраждали.

Реклама

Залишити коментар