«Гарантії безпеки»: генсек НАТО запросив Росію на нову серію переговорів

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив Росію взяти участь у новій серії переговорів щодо європейської безпеки та контролю над озброєннями.

Про це він заявив під час брифінгу за підсумками зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, передає пресслужба Альянсу.

Столтенберг наголосив, що зараз головне завдання — запобігти військовому нападу на Україну, тому Північноатлантичний альянс «посилає Росії дуже чіткий сигнал, що, якщо вона знову вирішить застосувати силу проти України, це їй дорого коштуватиме».

За словами генсека НАТО, країни-члени Альянсу готові продовжити переговори з Росією:

«Сьогодні я запросив Росію та всіх союзників по НАТО взяти участь у серії зустрічей у рамках Ради Росія — НАТО у найближчому майбутньому, щоб обговорити наші побоювання, а також вислухати побоювання Росії та спробувати знайти спосіб запобігти будь-якому військовому нападу на Україну».

Крім безпекової ситуації в Європі та ситуації навколо України, в НАТО готові обговорювати конкретні пропозиції щодо того, як знизити ризики та підвищити відкритість військової діяльності, знизити космічні та кіберзагрози, а також обговорювати контроль над озброєннями і роззброєння. При цьому, заявив Столтенберг, НАТО не піде на компроміс щодо ключових принципів — права кожної нації самій обирати свій шлях і здатності НАТО захищати своїх союзників.

Реклама

Залишити коментар