Дисидент Йосиф Зісельс висловився щодо передачі єврейській громаді міського палацу культури та кінотеатру “Чернівці”

Про це громадський діяч та дисидент, діяч українського єврейського руху, Йосиф Зісельс повідомив у програмі “Постфактум”.

На запитання ведучих, що гість студії думає про повернення єврейській громаді вказаних будівель, Зісельс розповів:

“Я був першим серед єврейських лідерів України, який підняв питання реституції. Це було ще в 1993 році. У мене була програма опису різних об’єктів єврейської власності. Я завжди був за реституцію, тобто, за повернення у попередній стан тієї власності, яку побудувала єврейська громада”.Зісельс додав, що в Україні процедуру реституції здійснюють на основі закону “Про свободу совісті і релігійні організації”, зауваживши, що це “не дуже хороший закон”.

Також він зауважив, що процедура реституції здійснюється за законом “Про свободу совісті та релігійних організацій”, і це не є дуже добре.

Зісельс підкреслив, що:

“І є в ньому стаття 17, яка передбачає повернення будинків новим релігійним громадам – тих будівель, які належали їм раніше. При чому, доказів тяглості не треба, що це та сама громада… Закон уже не сучасний, він морально застарів…”.

Зісельс також зауважив, що у громади не вистачить грошей на утримання даних будівель у випадку їх передачі:

“Єврейська громада у Чернівцях залишилась дуже маленька. Вона не в стані утримувати… Єврейський світ залучити до цього неможливо, я знаю добре це, бо вони на великі об’єкти не дають грошей. Наприклад, кінотеатр “Чернівці” – я так прикидував. Для того, щоб відновити його до колишнього стану, треба вкласти щонайменше 2 мільйони доларів. А їх нема! А скільки треба ще грошей на те, щоб утримувати, опалювати…”.

Дисидент повідомив, що питання щодо єврейської громади Чернівців не повинне мати політичного підтексту:

“У Чернівцях, як ви знаєте, багато років тривають різні протистояння – різних груп, кланів, які борються між собою за владу у місті та області. І я дуже не хотів би, щоб єврейське питання використовували у цій політичній боротьбі. Ми, єврейська громада, підтримуємо шлях України до незалежності та суверенітету. Ми згідні також її захищати. Ми знаємо приклади, як на Майдані загинули євреї, і на фронті. Тобто, ми такі самі громадяни України, як і інші. І тут треба бути більш мудрими, більш виваженими. І більше думати не про свої інтереси, а про інтереси України”.

Реклама

Залишити коментар