Столтенберг розповів про підсумки зустрічі міністрів НАТО перед переговорами з РФ

Глави зовнішньополітичних відомств держав-членів НАТО 7 січня погодили спільну позицію щодо України та її перспектив вступу в Альянс перед перемовинами з Росією.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за результатами позачергового засідання очільників МЗС 7 січня, яку транслювало «Суспільне».

Переговори відбулись для обговорення єдиної позиції перед засіданням Ради Росія — НАТО, яке заплановане на 12 січня. Кремль планує обговорити там свій ультиматум до Північноатлантичного альянсу не приймати Україну до союзу та загалом ніколи більше не розширюватися на схід.

Столтенберг підтвердив, що усі країни-члени НАТО відкидають такі вимоги РФ.

«Усі союзники НАТО підтвердили, що ми не будемо йти на компроміси щодо ключових принципів, включно з тим правом, що кожна країна має сама вирішувати свій шлях і якою частиною системи безпеки вона хоче бути…Ми чітко дали зрозуміти Росії, що не підемо на поступки у принципах, що кожна країна має право на приєднання», — наголосив генсек.

І додав, що хоч і Україна не є країною-учасницею НАТО, вона є важливим партнером Альянсу та має право захищати себе, якщо їй погрожують. 

Реклама

Залишити коментар