Туберкульоз в Україні діагностуватимуть за інноваційною методикою — це займатиме у 500 разів менше часу

В Україні застосовуватимуть інноваційну методику для виявлення антибіотикорезистентного туберкульозу. Відтепер діагностику проводитимуть майже у 500 разів швидше. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

Із січня 2022 року в Україні будуть майже в 500 разів швидше діагностувати стійкий до ліків туберкульоз – термін отримання результатів тестування на медикаментозну чутливість до протитуберкульозних препаратів скоротиться з 30 днів до 90 хвилин.

Як зазначили в ЦГЗ, у грудні 2021 року в межах реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Україна отримала 500 картриджів Xpert MTB/XDR для виявлення ДНК мікобактерій туберкульозу з широкою медикаментозною резистентністю, що виконується на оновлених, оснащених 10-кольоровими модулями системах GeneXpert.

За словами лабораторного фахівця ЦГЗ Наталії Кампос-Родрігес, це інноваційне тестування являє собою діагностичний тест in vitro (проводиться поза живим організмом), у якому використовується полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) у реальному часі.

У ЦГЗ поінформували, що вже проведено апробацію нового методу діагностики туберкульозу, розрахунок річної потреби у картриджах Xpert MTB/XDR, які внесено в номенклатуру для закупівлі коштом держбюджету, та 10-канальних системах GeneXpert.

Окрім того, оновлено алгоритм діагностики туберкульозу, де передбачено використання генотипового тестування медикаментозної чутливості з використанням картриджів XDR.

Реклама

Залишити коментар