Стаціонарам буковинських лікарень за 2021 рік виплатили 469 мільйонів гривень

У 2021 році 96 медичних закладів Чернівецької області надавали медичну допомогу жителям за програмою медичних гарантій, тобто безоплатно за договором з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Серед них 11 приватних закладів та 10 лікарів приватної практики.

За надану медичну допомогу НСЗУ виплатила лікарням області у 2021 році понад 2,9 млрд грн. Зокрема:

  • За екстрену медичну допомогу — понад 237 млн грн;
  • За послуги сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів — 479 млн грн;
  • Та понад 1,7 млрд грн за послуги на спеціалізованому рівні.

“Приєднавшись до Програми медичних гарантій, медзаклади Чернівецької області стали частиною великої трансформації системи в інтересах пацієнтів. Тепер вони отримують виплати від НСЗУ за фактично надані послуги, за які звітують через електронну систему, тому жодна гривня платників податків не загубиться. Це стимулює лікарні ставати ефективними, підвищувати якість та безпечність послуг, фінансово мотивувати найкращих фахівців. І виграє в результаті цього насамперед пацієнт”, – зазначила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Лікування COVID-19 та вакцинація входять до Програми медичних гарантій і є безоплатними для жителів області. У 2021 році НСЗУ заплатила за медичну допомогу в стаціонарі лікарень більше ніж 469 млн грн. За проведення вакцинації від COVID-19 оплата становила майже 14 млн грн.

Особлива увага Програми медичних гарантій у 2021 році була зосереджена на наданні таких пріоритетних медичних послуг, як діагностика онкозахворювань, медична допомога при інфарктах, інсультах, допомога при пологах та неонатальна допомога. За ці послуги НСЗУ заплатила медичним закладам Чернівецької області понад 164 млн грн. На лікування онкологічних захворювань, яке часто є тривале і дороговартісне, НСЗУ виплатила понад 109 млн грн.

У наступному 2022 році Програма медичних гарантій продовжить працювати в інтересах пацієнтів. Вимоги до обладнання, медичного персоналу та організації медичних послуг лікарень, які надають пріоритетні послуги, стануть більш жорсткі. Це дозволить покращити якість медичного обслуговування жителів області і зменшити їх фінансові витрати на лікування. Національна служба здоров’я і надалі працюватиме над тим, щоб українці могли лікуватися ефективно, якісно й не зазнавати при цьому надмірних фінансових витрат.

Реклама

Залишити коментар