Зеленський відповів на петицію про «примусове щеплення» і «прострочені вакцини»

Відносини щодо забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя, правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів влади й підприємств регулюються законодавством України, винні у порушенні законодавчих норм про захист населення від інфекційних хвороб несуть відповідальність.

Це зазначив Президент Володимир Зеленський у відповіді на електронну петицію № 22/123600-еп «Відміна примусової вакцинації населення».

Петиція була опублікована на сайті Президента 23 вересня громадянином Олександром Зінькевичем і набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів. Автор документа вказував, що “не повинно бути такого, що люди вакцинуються простроченими вакцинами під страхом звільнення з роботи чи неотримання заробітної плати”.

Зеленський проінформував, що згідно з Конституцією України людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, кожен має право на охорону здоров’я, держава забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя.

Крім того, він підкреслив, що законодавством про охорону здоров’я встановлено обов’язок громадян України не лише піклуватися про своє здоров’я та здоров’я дітей, а й не шкодити здоров’ю інших громадян, а також у передбачених законами випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

“За цих обставин передбачено, що стосовно окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань можуть здійснюватися обов’язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи в порядку, встановленому законами України”, – пояснив Президент.

Водночас він підкреслив, що особи, винні в порушенні законодавства про захист населення від інфекційних хвороб, несуть відповідальність згідно із законами України (стаття 41 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”).

“Таким чином, суспільні відносини щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій врегульовано законодавством України”, – зазначив глава держави.

Водночас Зеленський наголосив, що наразі тенденції до посилення негативного впливу біологічних чинників на населення та навколишнє природне середовище вимагають нових системних дій і рішень. Тому указом від 17 грудня 2021 року № 668 уведено в дію рішення РНБО “Про Стратегію біобезпеки і біологічного захисту”.

За його словами, метою Стратегії є поетапне створення єдиної системи біобезпеки та біологічного захисту, яка включатиме відродження вітчизняного потенціалу біотехнологічного виробництва; розробка сучасного та дієвого законодавства в галузі біобезпеки та біологічного захисту; посилення системи епідеміологічного захисту тощо.

Водночас Президент нагадав, що до основних повноважень Кабінету Міністрів у сфері охорони здоров’я належить серед іншого забезпечення проведення державної політики у сферах охорони здоров’я, санітарно-епідемічного благополуччя, охорони материнства та дитинства, доступності для громадян послуг медичних, освітніх та фізкультурно-оздоровчих закладів; забезпечення розроблення і здійснення заходів щодо створення матеріально-технічної бази та інших умов, необхідних для розвитку охорони здоров’я.

“Ураховуючи зазначене, я звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням з’ясувати, чи були випадки використання прострочених вакцин, і в разі необхідності вжити відповідних заходів реагування”, – додав Президент.

Реклама

Залишити коментар