У ЗСУ пояснили, коли жінки мають стати на військовий облік

До кінця 2022 року військовозобов’язані жінки не нестимуть відповідальності за те, що не стали на військовий облік. Про це заявив начальник управління персоналу штабу КСВ ЗСУ Роман Горбач під час брифінгу.

Горбач наголосив, що військовий облік — це не призов, і нікого зараз не призивають на службу без згоди. Взяття на облік жінок відповідно до нових правил мають провести до кінця 2022 року.

“…До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, де працюють жінки, а також самі жінки, які мають стати на військовий облік, не будуть притягуватися до жодної адміністративної відповідальності”, — пояснив він.

За словами Горбача, жінок-спеціалістів можуть призвати лише у разі нагальної потреби, наприклад, в особливий період під час мобілізації. Він зазначив, що раніше призвали майже 200 тисяч осіб, але нікого не призвали без його згоди, передає Суспільне.

Військовий комісар Валерій Куценко розповів, що алгоритм взяття на облік не відрізняється від алгоритму для військовозобов’язаних чоловіків. Військовозобов’язана жінка має повідомити керівника підприємства, до кінця 2022 року прийти в територіальний центр комплектування, написати заяву про бажання стати на облік, надати копії та оригінали документів (паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про закінчення навчального закладу, довідку з роботи тощо).

Після цього в територіальному центрі комплектування та соцпідтримки за місцем реєстрації жінки ухвалять рішення, чи підлягає вона військовому обліку. Тих, хто підлягає обліку, спрямують на проходження військово-лікарської комісії за місцем реєстрації.

Раніше Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей і професій, які передбачають, що жінки мають стати на військовий облік військовозобов’язаних.

Документ набув чинності 17 грудня. Жінки повинні будуть стати на облік, якщо їхня професія входить до розширеного переліку і вони придатні до військової служби за станом здоров’я і віком (від 18 до 60 років).

У переліку — такі популярні професії, як програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, співробітники ресторанів і готелів тощо.

30 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про призов резервістів без мобілізації і збільшення штрафів за ухилення від служби. Він набув чинності 23 квітня.

Відповідно до однієї з норм закону, жінки з професією, «спорідненою з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я і віком», беруться на облік військовозобов’язаних.

Реклама

Залишити коментар