Антикорупційний суд заочно заарештував Дубілета

Вищий антикорупційний суд заочно заарештував колишнього голову правління «ПриватБанку». Він є одним із підозрюваних у справу про розтрату коштів цієї фінансової установи.

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро.

«Слідчий суддя ВАКС повністю задовольнив клопотання НАБУ і САП, і 22 грудня обрав колишньому голові “ПриватБанку” запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», — зазначили в НАБУ.

Там також зауважили, що рішення про арешт суд ухвалював без участі підозрюваного, оскільки вже понад пів року він перебуває у міжнародному розшуку.

Йдеться про колишнього голову правління «ПриватБанку» Олександра Дубілета, якого разом із кількома експрацівниками фінустанови підозрюють у розтраті 8,2 млрд грн «ПриватБанку» до його націоналізації. Водночас боржником визначили пов’язану з банком фірму Claresholm Marketing LTD.

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру Дубілету, його заступнику та колишньому керівнику департаменту міжбанківських операцій «ПриватБанку».

За словами генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, перед націоналізацією «ПриватБанку» його топпосадовці зрозуміли, що невдовзі втратять контроль над грошима, та «ухвалили рішення про незаконне списання грошових зобов’язань іноземних товариств перед банком коштами цього ж банку».

У НАБУ уточнювали, що ця схема є другим епізодом злочинної діяльності топменеджменту «ПриватБанку», яку викрили детективи. Перший стосується виведення майже 140 млн грн через підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови страхову компанію. У цій справі трьом експосадовцям раніше вже повідомили про підозру.

У грудні 2016 року «ПриватБанк» був націоналізований рішенням українського уряду. Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні менеджери «ПриватБанку» вивели понад 5,5 мільярда доларів. Кредити, які видавав «ПриватБанк» юридичним особам, використовувалися для придбання активів та фінансування бізнесу ексакціонерів і груп пов’язаних із ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла приблизно 10 років.

Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій «ПриватБанку». Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

Коломойський неодноразово критикував рішення про націоналізацію «ПриватБанку», називаючи його незаконним. Він намагається оскаржити його в судовому порядку. Натомість уже націоналізований «ПриватБанк» прагне відсудити в колишніх власників, як він стверджує, незаконно виведені кошти. Відповідна справа у Високому суді Англії та Уельсу буде розглядатися в березні 2022 року.

Реклама

Залишити коментар