Збиття літака МАУ: Іран приховує імена обвинувачених та ігнорує запити України

Іран не надає доступ до імен і посад обвинувачених у справі щодо збиття літака авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” (МАУ) під Тегераном.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

“Ретельно приховуються імена й посади обвинувачених осіб та дії, які інкримінуються кожному з них. Утім, я хочу запевнити, що ми рухаємося вперед у нашому кримінальному провадженні. І ми не єдині в цій боротьбі за справедливість. Канада, Великобританія та Швеція є надійними нашими партнерами як у міжурядовому процесі, так і в кримінальному блоці питань”, – сказав заступник генерального прокурора Максим Якубовський, який напередодні других роковин авіакатастрофи літака МАУ рейсу PS 752 зустрівся з родичами загиблих громадян України, щоб поінформувати про стан досудового розслідування.

Участь у заході взяли представники Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України та керівництво авіакомпанії МАУ.

Як повідомляють в ОГП, за два роки в кримінальному провадженні щодо збиття літака відправлені 26 міжнародних запитів до іноземних країн.

У свою чергу, Іран продовжує фактично ігнорувати українські запити про міжнародну правову допомогу. За словами Якубовського, нещодавно іранська сторона знову порушила досягнуті домовленості під час третього раунду міждержавних переговорів, який відбувся в червні поточного року.

Зокрема, не була виконана обіцянка надати можливість ознайомитися українським прокурорам з матеріалами іранської кримінальної справи, яку вже відправили до суду.

Як зазначається, у межах кримінального провадження були досліджені вісім звітів, підготовлених представниками іноземних країн та організацій: чотири – іранських, три – канадських, один – спеціального доповідача Організації Об’єднаних Націй.

Прокурори ОГП та слідчі Служби безпеки України щотижнево моніторять відомості у відкритих джерелах інформації, збирають докази та забезпечують надійне збереження усієї доступної інформації щодо обставин події.

Так, за даними начальника департаменту Офісу генпрокурора Юрія Рудя, у межах розслідування в ролі свідків допитані понад 50 осіб, здійснені більш як 100 оглядів фото та відеоматеріалів, проведений із залученням спеціалістів слідчий експеримент, а також триває комплексна комісійна криміналістична експертиза.

“Офіс генерального прокурора вживає усіх можливих заходів для встановлення об’єктивної істини та притягнення винних у цій трагедії до відповідальності”, – наголошують в ОГП.

Нагадаємо, літак авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України”, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, зазнав катастрофи в Ірані 8 січня 2020 року. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них – 11 українців.

У листопаді поточного року в Іранському військовому суді почалися слухання справи щодо збиття українського літака. На засіданні були присутні десять військових різних рангів, яких підозрюють у скоєнні цього злочину.

Реклама

Залишити коментар