Зеленський відповів на петицію про скасування карантину та вакцинації

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо скасування карантину та вакцинації від COVID-19.

Відповідь оприлюднена на сайті глави держави 20 грудня.

Петиція про “Повне скасування карантину та добровільно-примусової вакцинації від COVID-19” була створена 27 вересня цього року Юрієм Ахрамєйком. Вона набрала необхідні для розгляду 25 тис. підписів.

У своїй відповіді на петицію Зеленський зазначив, що відповідно до Конституції України людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Втім, основами законодавства України про охорону здоров’я встановлений обов’язок громадян України не лише піклуватися про здоров’я своє та дітей, а й не шкодити здоров’ю інших громадян, а також у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди та робити щеплення.

При цьому передбачено, що стосовно окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань можуть здійснюватися обов’язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи.

Законами України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (частина перша статті 12) та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (частина перша статті 27) передбачена обов’язковість профілактичних щеплень проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця та кору.

Для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань обов’язковим профілактичним щепленням підлягають працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та поширення ними інфекцій.

Крім того, частиною 3 ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» установлено, що у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового її поширення на відповідних територіях та об’єктах можуть проводитися обов’язкові профілактичні щеплення.

«Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що тимчасово, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, з урахуванням епідемічної ситуації можуть бути запроваджені обмежувальні протиепідемічні заходи щодо фізичних осіб (пункт 23 розділу X «Прикінцеві положення»). Особи, винні в порушенні законодавства про захист населення від інфекційних хвороб, несуть відповідальність згідно із законами України (стаття 41 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»)», – йдеться у повідомленні.

У зв’язку з оголошенням пандемії COVID-19 уряд України прийняв постанову від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Наразі дію карантину на території України продовжені до 31 грудня 2021 року.

2 квітня цього року Рада національної безпеки та оборони України прийняла рішення «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року».

«Відповідно до зазначеного рішення Кабінету Міністрів України доручено, зокрема, розробити та затвердити Національний план вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з урахуванням найкращого міжнародного досвіду, передбачивши, зокрема, встановлення мінімально необхідної щомісячної кількості щеплень, визначення джерел та строків поставки вакцин для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), визначення осіб, відповідальних за реалізацію плану, кінцевою метою якого є охоплення щепленням більшості дорослого населення України не пізніше грудня 2021 року для формування колективного імунітету до гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», – наголошується у відповіді.

На виконання зазначеного Кабміном затверджене розпорядження від 12.04.2021 № 340 «Про затвердження Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період до 31 грудня 2021 року».

«Таким чином суспільні відносини щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій врегульовані законодавством України», – підкреслюється у відповіді.

Зеленський подякував всім, хто долучився до цієї петиції. І побажав берегти себе та рідних.

Реклама

Залишити коментар