Міністр економіки Німеччини Габек вважає будівництво Північного потоку-2 геополітичною помилкою

Віцеканцлер Німеччини, міністр економіки та захисту клімату Роберт Габек заявив, що будівництво газогону Північний потік-2 було помилкою з геополітичної точки зору.

Про це він сказав у інтерв’ю газеті FAZ, яке цитує Welt.

За словами Габека, усі європейські країни, окрім Німеччини та Австрії, «були завжди проти» газопроводу, а питання про введення його в експлуатацію зараз залишається відкритим. На його думку, його слід вирішувати з позиції європейського та національного права.

Також віцеканцлер пригрозив зупинити Північний потік-2 у разі вторгнення Росії в Україну. Він додав, що Федеральне агентство з мереж перевірить усі документи щодо газогону відповідно до, проте зовсім інше питання: «що станеться, якщо Росія продовжить порушувати територіальну цілісність України і ситуація загостриться».

«Будь-яка подальша військова агресія не може залишитися без тяжких наслідків. Не може бути жодних заборонених тем для роздумів», — наголосив він.

Раніше міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Північний потік-2 не може сертифікуватись на цю мить через невідповідність вимогам європейського енергетичного законодавства.

Як пише DW, канцлер ФРН Олаф Шольц після саміту ЄС у Брюсселі в ніч на 17 грудня заявив, що вважає запуск газопроводу та зусилля, що додаються для деескалації кризи довкола України, двома не пов’язаними одна з одною темами.

«У випадку з Північним потоком-2 йдеться про суто приватний економічний проект», — вважає він.

Реклама

Залишити коментар