Євросоюз застосував санкції проти ПВК «Вагнера»

Європейська рада ухвалила сьогодні санкції проти російської приватної військової компанії Вагнера, які поширюються на саму “Групу Вагнера”, а також на вісьмох осіб та три установи, пов’язані з її діяльністю.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«Європейська рада ухвалила пакет обмежувальних заходів проти “Групи Вагнера”, приватного військового утворення на території Росії. Заходи спрямовані проти самої «Групи Вагнера», а також проти восьми осіб та трьох установ, пов’язаних із нею», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що «Група Вагнера» наймає, тренує та відправляє бойовиків у зони конфліктів по всьому світові, щоб розпалювати насильство, грабувати природні ресурси та залякувати цивільних осіб на порушення міжнародного права, включаючи права людини.

У Єврораді наголосили, що особи, включені у санкційний список ЄС, причетні до серйозних порушень прав людини, включаючи тортури та позасудові, колективні та свавільні страти й вбивства, або до дестабілізуючих дій у країнах, де вони діють, включаючи Лівію, Сирію, Україну (Донбас) та Центрально-Африканську Республіку. Ця група також поширює свій шкідливий вплив у регіоні Сахель. З огляду на це група становить небезпеку для людей у країнах, де вона присутня, а також для ширших регіонів та для Європейського Союзу.

«Метою сьогоднішнього рішення є обмеження підривної діяльності “Групи Вагнера”. Воно свідчить про рішучість ЄС у відстоюванні власних інтересів та цінностей, у сусідстві та за його межами, а також про готовність вживати відчутних заходів проти тих, хто загрожує міжнародному миру й безпеці, на порушення міжнародного права», – йдеться у документі.

Застосовані сьогодні заходи реагування включають чотири санкційні режими: Глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини, режими санкцій, що пов’язані із ситуацією в Лівії та у Сирії, а також із санкціями за підрив територіальної цілісності України.

Санкції щодо осіб та установ зі списку включають заморожування активів на території ЄС, заборону на в’їзд до Євросоюзу. Всім персонам та установам в Євросоюзі заборонено надавати, прямо або опосередковано, будь-які фінансові фонди особам та установам із санкційного списку.

Відповідний правовий акт ЄС та перелік осіб і установ, на яких поширюються санкції ЄС, оприлюднені в офіційному журналі ЄС.

Російські найманці із «Групи Вагнера» причетні до тяжких злочинів по усьому світові, включаючи військові злочини на сході України та в Криму, у країнах Африки та Близького Сходу.

Реклама

Залишити коментар