Путін збирає війська на українських кордонах через провал російської політики щодо Донбасу, – екс-посол США

Росія сконцентрувала біля українських кордонів величезні сили – яких вистачить для початку повномасштабної війни – через провал російської політики щодо Донбасу.

Про це заявив Посол США в Україні в 2003-06 роках Джон Гербст під час онлайн-дискусії Київського Безпекового Форуму та Атлантичної Ради (Вашингтон), присвяченій підсумкам телефонної розмови Президента США Джозефа Байдена з Владіміром Путіним.

«Путін це робить через те, що на Донбасі нічого не змінюється і його політика не досягла тих цілей, які ставила перед собою», – сказав він.

«Адміністрація США дуже швидко, дуже оперативно і ефективно на це відповіла. Були і приватні попередження, і офіційні попередження, потім були публічні попередження. І були дуже серйозні консультації з країнами-союзниками», – наголосив Джон Гербст.

Він додав, що зараз існує підтримка з боку Євросоюзу щодо санкцій і їхнього посилення, якщо Москва вирішить все-таки напасти на Україну ще раз.

Крім того, Гербст назвав спекуляціями розмови про те, що США нібито має намір підтримувати хороші стосунки з Росією для протидії Китаю.

«Це неправда. І моє враження таке, що ці побоювання було певним чином знівельовано тим, що сказав президент Байден сьогодні», – зазначив екс-посол.

«Я думаю, що ті, хто каже, що треба замиритися з Росією, не знаходять відповіді в політикумі у Вашингтоні. Ми бачимо, що те, що говорили, що Байден дасть якісь запевнення щодо червоних ліній Путіну, це не збулося», – наголосив Джон Гербст.

«Путін намагається нас залякати в сенсі кібератак, а Україну в сенсі накопичення військ і військової техніки», – сказав він.

Гербст підкреслив, що Сполучені Штати проводять послідовну політику щодо російської агресії.

«Наша політика послідовна, і я думаю, що Байден, напевно, був дуже жорстким у цій телефонній розмові і далі буде продовжувати таку політику», – підкреслив він.

Реклама

Залишити коментар