«Слуги стали панами, а не елітою», – Максим Бурбак

Натомість справжня політична еліта країни збереться 1 грудня на Київському Безпековому Форумі.

«Суспільство отримає фахові відповіді на нагальні питання від міжнародних експертів та політиків світового рівня під час Безпекового форуму в Києві, започаткованого фондом Арсенія Яценюка. Від влади ані українська громада загалом, ані буковинці притомних відповідей не почули. Натомість регулярно чують про нові скандали на центральному та й місцевому рівнях, –  про це йшлося під час розмови з відомим політиком Максимом Бурбаком у проекті «Постфактум» на телеканалі ТВА.

На тлі вагнергейту, який розгорається в Україні (хочу нагадати, що це провал або злив спецоперації українських спецслужб щодо затримання російських терористів, які працюють у приватній військовій компанії «Вагнер») ми чуємо заяви представників фракції «Слуга народу» про те, що вони перестають ходити на ефіри каналу «Україна 24», який наразі є найрейтинговішим каналом, – зазначив Максим Бурбак. І взагалі, мовляв, вони не будуть ходити на «олігархічні» телеканали. Скажіть, будь ласка, а куди ви будете ходити? Де і кому будете пояснювати свої дії?

Я б закликав владу у таких ситуаціях бути максимально відкритою. Натомість бачимо чергове розслідування щодо святкування дня народження керівника офісу президента Андрія Єрмака. Тут зовсім інша ситуація. Як тільки було опубліковане це розслідування, реакція офісу президента була миттєвою. «Слуги народу», коли йшли до влади, розповідали, що всі санаторії, будинки відпочинку, державні резиденції віддамо під садочки, не будемо використовувати кортежі, а тепер робиться усе навпаки.

Тобто мене  не дивує, що, за цим розслідуванням, гвинтокрилами ДСНС керівництво держави возять з Києва в Івано-Франківську область. Можна також побачити розслідування щодо авіаперельотів і зустрічей голови найбільшої фракції партії «Слуга народу» Арахамії з ОПЗЖ, коли він літав у Європу. Так, він надав документи, що це були перельоти літаками якоїсь грузинської компанії. Але цей літак, чомусь, належить компаніям, пов’язаним з Дмитром Фірташем. Це все – накопичення питань, на які притомних відповідей ми не почули.

Своєю позицією Президент і його команда довели: Четверта влада – журналісти – зараз найбільш впливова в Україні. Законодавчої влади, фактично, не існує – парламент перетворився на офіс президента, виконавча гілка – у святкуваннях, судова гілка влади паралізована (Конституційний суд – у кризовому стані, одіозний Окружний адмінсуд Києва, де раз за разом виникають скандали то з «плівками Вовка», то ми дізнаємося, що суддя, який нещодавно скасував реєстрацію «Партії чернівчан», ухвалював рішення по майданівцях) – реакції – нуль.

2019 рік усі називали роком електоральної революції, коли прийшли нові обличчя, старі еліти пішли. Так ось, нової політичної еліти не існує. «Слуги народу» стали панами народу, а не новою елітою.

Як набирати транші МВФ, то вони гаразді, хоча нам їх потім повертати. Але брати під які гарантії – є чіткий перелік вимог. Скажімо, відновити експорт лісу-кругляка. Мене звинувачували, що я вирубав весь ліс, хоча я був головою фракції, яка віддала всі голоси за введення мораторію на вивезення лісу-кругляка, а після цього я мав відповідати на численні звернення наших західних партнерів, пояснювати ситуацію, бо ж, нібито це порушує умови угоди про Асоціацію з ЄС. Я кажу: «Ні, хлопці, це наша чітка позиція – відроджуємо національну переробну галузь». Тепер ці хлопці запустять експорт і стане цікаво, чиї ж ешелони з деревиною стоять на вокзалі – Бурбака чи якогось Мазурашу?

Але тут проблема глобальніша. У такій критичній ситуації – накопичення військ РФ на кордоні з Україною, коли наші західні партнери заявляють, що Росія вчергове може напасти на Україну, коли американці надають летальну зброю і збільшують бюджет військової допомоги нашій країні, коли Великобританія також готова надіслати сюди військову допомогу, шведи готові надсилати військових радників, Канада готова перебазувати з Румунії винищувачі або надати іншу допомогу, а наше політично-військове керівництво не може дати адекватні відповіді нашим громадянам. Це не політична еліта.

Тому хочу проанонсувати, що багато відповідей на нагальні для суспільства питання будуть надані під час чергового Безпекового форуму, заснованого фондом Арсенія Яценюка, що відбудеться у Києві 1 грудня. Присвячений він буде 30-літтю проведення Всеукраїнського референдуму, на якому ми, врешті, схвалили створення Української незалежної держави. Під час цього форуму потужний склад доповідачів надасть відповіді суспільству на ці болючі питання – які плани в Росії, чи можливе вторгнення, як зберегти курс України на членство в ЄС і НАТО, як зміцнювати антипутінську коаліцію, і на багато інших питань, які суспільство ставить і не чує адекватної відповіді від псевдоеліт, люди почують відповіді під час цього заходу.

Серед спікерів, наприклад, буде пан Юхновський, який був ініціатором проведення референдуму, пан Горбулін, який є потужним експертом, академік, який знає основні світові тренди, пан Дональд Туск, керівник Європейської народної партії, заступник Держсекретаря США Віторія Нуланд і багато потужних доповідачів.

Та взагалі, Київський Безпековий Форум 1 грудня принесе масу несподіванок, – наголосив Максим Бурбак.

Реклама

Залишити коментар