Росія розмістила біля кордонів України, у Криму та ОРДЛО близько 115 тисяч військовослужбовців — Кулеба

Росія розмістила понад 40 тактичних військових угруповань біля кордонів України, а також на території тимчасово окупованого Криму та частин Донецької та Луганської областей. Це близько 115 тисяч військових.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба під час брифінгу у понеділок, 29 листопада. Міністр уточнив, що Росія також розмістила танки, артилерію, повітряні та військово-морські сили.

«Те, що ми бачимо зараз, є дуже серйозним. Росія розмістила численну військову силу у регіонах біля державного кордону України. Це включає танки, артилерію, повітряні та військово-морські сили. Там знаходиться понад 40 батальйонних тактичних груп, що складаються зі 115 000 військових, включаючи територію Криму та Донбасу», – заявив він.

Кулеба наголосив, що Кремль відмовляється пояснити свої дії біля кордонів України та на тимчасово окупованих територіях.

«Ці сили значною мірою були присутні на наших кордонах принаймні з весни 2021 року. Протягом цих шести місяців Росія фактично не виводила їх, незважаючи на публічні заяви своїх найвищих військових чиновників», – зазначив міністр.

Кулеба додав, що він, а також колеги з Німеччини та Франції готові сісти з Росією за стіл переговорів, але міністр закордонних справ Сергій Лавров уникає зустрічей у Нормандському форматі.

9 листопада українська розвідка повідомила, що тиждень тому на тимчасово окуповану територію до Донецької та Луганської областей прибула ще одна група кадрових російських військовослужбовців для посилення розвідувально-диверсійних та саперних підрозділів.

На тлі порушення російськими найманцями формально чинного режиму припинення вогню на Донбасі Росія стягує свої війська до українського кордону. Це викликає серйозне занепокоєння з боку країн Заходу.

За даними української розвідки, РФ сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною і готується до нападу до кінця січня — початку лютого 2022 року.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 12 листопада висловив стурбованість через «незвичайне пересування сил, які ми спостерігаємо на кордоні з Україною».

«Ми не знаємо, які наміри Росії. Але ми точно знаємо, що бачили в минулому: російські війська на українському кордоні, заяви про провокації з боку України, а потім – вторгнення», — заявив Блінкен.

Реклама

Залишити коментар