У пресслужбі президента Болгарії Радева уточнили його заяву про Крим

У пресслужбі президента Болгарії Румена Радева заявили, що Крим юридично належить Україні, але контролюється Росією.

Про це повідомляє інформагентство BGNES.

У пресслужбі роз’яснили слова Радева про те, що Крим «російський»:

«З юридичного погляду Крим належить Україні, і наша країна неодноразово заявляла про підтримку її суверенітету та територіальної цілісності. Водночас, як наголосив у ході передвиборчих дебатів президент Румен Радев, „зараз“ Крим перебуває під контролем Росії, і більш ніж зрозуміло, що цю проблему не може бути вирішено силою».

Також у пресслужбі додали, що Радев «висловлював побоювання» щодо можливої ескалації напруженості в регіоні, зокрема на Донбасі, і закликав «вжити заходів» для діалогу щодо зменшення конфронтації та створення умов для мирного врегулювання конфлікту.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що його відомство отримало від багатьох офіційних представників Болгарії запевнення у незмінності позиції щодо Криму.

Румен Радев під час дебатів заявив, що окупований РФ Крим «зараз російський». Також він назвав санкції проти Росії неефективними. Після цього до Міністерства закордонних справ України викликали посла країни у Києві Костадіна Коджабашева.

Пізніше Радев прокоментував свою позицію щодо Криму та заявив, що «жодної драми немає»:

«Анексія Криму є порушенням міжнародного права, але, як я сказав учора ввечері, у політиці є реалії, і зараз Крим є російським».

Кулеба у відповідь на це заявив, що своїми необережними висловлюваннями Румен Радев «завдав удару дружнім українсько-болгарським відносинам, підставив Болгарію під критику ЄС» і підіграв пропаганді Кремля.

Реклама

Залишити коментар