Президент Польщі відмовився визнавати домовленості Німеччини та Білорусі

Польща не визнає переговори між Німеччиною та Білоруссю на тему міграційної кризи, проведені «за її спиною». Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляють Wiadomosci.

За словами польського лідера, Варшава не прийме жодних зобов’язуючих домовленостей.

«Ми не робитимемо нічого, що погоджено за нашими спинами. Ми є суверенною державою, яка має право вирішувати самостійно», — зазначив Дуда.

Реакцію президента викликала бесіда тимчасово виконуючої обов’язки канцлера ФРН Ангели Меркель та самопроголешного президента Білорусі Олександра Лукашенка, під час якої вони обговорили ситуацію на білорусько-польському кордоні. Однак президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запевнив польського політика, що Берлін лише «висловив тверду позицію» щодо кризи.

Раніше Лукашенко у бесіді з Меркель висунув ультиматум в обмін на припинення міграційної кризи на кордонах країн Європейського Союзу. Самопроголошений президент Білорусі вимагає від глав країн ЄС визнати легітимність його влади, а також зняти всі західні санкції з Мінська.

Міграційна криза на кордоні Білорусі та Євросоюзу почалася наприкінці травня. Великі групи нелегальних мігрантів з країн Африки та Близького Сходу почали штурмувати кордони Литви, Польщі та Латвії, сподіваючись отримати притулок у Євросоюзі. Припускається, що Мінськ використовує свого національного туроператора «Центркурорт» для переправлення мігрантів до кордонів ЄС та заробляє на цьому.

Криза загострилася 16 листопада, коли частина біженців спробувала прорватися на територію Польщі. У відповідь поляки застосували спецзасоби, внаслідок інциденту постраждали військові, мігранти та журналісти. Потім Лукашенко наказав розмістити нелегалів у логістичному центрі.

Реклама

Залишити коментар