У МОЗ наголошують, що перевірка наявності COVID-сертифікату не є розголошенням медичної таємниці

Нині в соцмережах можна побачити інформацію, що демонстрація COVID-сертифікату чи довідки про вакцинацію — це розголошення медичної таємниці. У Міністерстві охорони здоров’я це спростовують.

Заяву опублікували на офіційному сайті МОЗ. 

Там кажуть, що автори таких дописів стверджують: ніхто не може вимагати показати відповідний документ, оскільки це є нібито порушенням прав громадян. 

«Дехто навіть сперечається із правоохоронцями, екіпажем транспорту чи співробітниками громадських закладів щодо вимоги пред’явити документ про вакцинацію», — зазначають у Міністерстві.

Там роз’яснюють, що відповідно до статті 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення по медичну допомогу, діагноз, а також про дані, одержані під час його медичного обстеження. 

Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих даних немає. Тому правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян показати COVID-сертифікат, не порушуючи цим закон.

«Наголошуємо, що норма про наявність документу про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у вказаних закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документу про щеплення», — додають в уряді. 

Нагадаємо, відповідно до чинних норм карантину, в регіонах із «червоним» рівнем епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19. Тобто у таких закладах перевіряти ваші COVID-сертифікати можуть.

Якщо відвідувачі таких закладів відмовляються їх надати, то суб’єкт господарювання має право відмовити у своїх послугах.

Реклама

Залишити коментар