У МЗС підтвердили ухвалення рішення про виключення України із зеленого списку ЄС

Міністерство закордонних справ підтвердило, що посли країн Євросоюзу ухвалили рішення виключити Україну із зеленого списку країн, безпечних для подорожей у період пандемії коронавірусу.

Як повідомили на сайті українського зовнішньополітичного відомства, це рішення було ухвалено з урахуванням поточної епідемічної ситуації в Україні та загального погіршення ситуації в Європі.

Очікується, що Рада ЄС офіційно надасть відповідну рекомендацію наступного тижня.

«Важливо розуміти, що тимчасові обмеження ЄС не є скасуванням безвізу і стосуються лише мандрівок», — наголосили в МЗС України.

Там додали, що питання відкритих кордонів із ЄС регулюється Рекомендаціями Ради ЄС щодо тимчасових обмежень на необов’язкові поїздки. ЄС регулярно оновлює «зелений перелік» і, у разі покращення епідемічної ситуації, приймає рішення про повернення тієї чи іншої країни до такого переліку.

При прийнятті рішень ЄС керується показниками захворюваності та рівнем вакцинації населення від коронавірусу.

Журналіст Рікард Йозвяк повідомив, що посли ЄС сьогодні вранці вирішили виключити Україну з рекомендованого списку країн, звідки подорожі вважаються безпечними.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив, що після виключення України із зеленого списку ЄС тотального закриття кордонів Євросоюзу не буде. Це рекомендація, а фінальні рішення прийматиме кожна окрема країна ЄС.

Виключення країни із зеленого списку не означає автоматичної зміни правил перетину кордону, проте члени Євросоюзу, як правило, дослухаються до рекомендації Ради ЄС та запроваджують відповідні обмеження на в’їзд.

Реклама

Залишити коментар