РФ шантажує Молдову: в обмін на дешевий газ пропонують відкласти реформу

Російська державна газова компанія “Газпром” в рамках переговорів про постачання газу висунула Молдові пропозицію змінити свою угоду про вільну торгівлю з ЄС та відкласти реформування енергетичного ринку в обмін на дешевий газ для країни. Про це пише Європейська правда.

У ході переговорів цього місяця “Газпром” заявив молдовським офіційним особам, що він готовий знизити ціну на блакитне паливо, якщо країна погодиться внести зміни до угоди про вільну торгівлю з ЄС, заявили виданню особи, знайомі з переговорами.

Двоє людей, поінформованих про переговори, заявили, що Кремль розглядає газові перемовини як частину ширшого політичного врегулювання з Молдовою після того, як проєвропейська президентка Мая Санду виграла вибори минулого року.Аналітики припустили, що Росія використовує позицію “Газпрому” як єдиного постачальника до Молдови з метою тиску на уряд у Кишиневі, який пообіцяв вийти з орбіти Москви і рухатися на Захід.Лібералізація газового ринку негативно вплине на “Газпром” та “Молдовагаз”, його дочірню компанію в Молдові, яка володіє та управляє газовою мережею країни.

Реклама

Залишити коментар