Генеральна прокуратура бере під особистий контроль справу з підробними ковід-сертифікатами і обіцяє покарання особам, які ними торгують, запевнила очільниця ГПУ Ірина Венедіктова

“Попереджаю, від мене пощади не чекайте. Я довела цю позицію всім без винятку прокурорам – такі провадження ми з вами беремо на особистий контроль і методично доводимо до вироків”, – написала генпрокурорка у Facebook.

За її словами, люди, які торгують сертифікатами про вакцинацію насправді торгують людськими життями. Є й такі, додала Венедіктова, хто цю “криваву макулатуру” купує.

Вона наголосила, що карають і тих, хто продає підробні сертифікати, і тих, хто купує.

“Фейкові сертифікати – гра в рулетку з повним барабаном. За постріли з цієї зброї ми змусимо відповідати продавців та покупців “липи”, – написала генпрокурорка і додала, що динаміка заражень і смертності від ковіду б’є антирекорди.

Вона згадала нещодавній інцидент з затриманням колишньої депутатки від “Батьківщини” Надії Савченко. Її разом з сестрою Вірою затримали в аеропорту “Бориспіль” з підробним свідоцтвом про вакцинацію. За цим випадком поліція відкрила кримінальне провадження.

У правоохоронних органах пояснили, що підробку виявили прикордонники за допомогою системи SafeBorder, що сканує сертифікати і виявляє підробки.

Цифри і випадки

Ірина Венедіктова розповіла, що половина із майже 800 цьогорічних кримінальних проваджень цієї категорії стосуються саме махінацій з документами про щеплення.

104 людям вже повідомили про підозру у підробці результатів тестів та документів про вакцинацію, а 88 обвинувальних актів направили до суду, кажуть у ГПУ.

Серед фігурантів справ – шахраї, медики, працівники лабораторій, аптек, турфірм тощо.

“Я зараз звертаюся до тих, хто так чи інакше причетний до “індустрії” і прошу зупинитися, одуматися і все ще раз зважити. Вас знайдуть і притягнуть до кримінальної відповідальності. Я обіцяю”, – наголосила генеральна прокурорка.

Вона також навела кілька прикладів затримання за підробку сертифікатів в різних регіонах України.

Так на Луганщині, за словами Венедіктової, розслідується провадження щодо групи осіб, які фальсифікували довідки на COVID-19 і продавали їх людям для перетину лінії розмежування із тимчасово окупованою територією через КПВВ “Станиця Луганська”.

На Волині Любомльський районний суд виніс п’ять вироків людям, які попалися із підробленими міжнародними свідоцтвами в пункті пропуску “Ягодин”. Вони купили так звані “документи” у різний час, у різних місцях та за різною ціною.

У Павлограді суд затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором і обвинуваченим – сімейним лікарем. Тепер він має виплатити штраф і рік не може видавати довідки щодо наявності/відсутності антигену SARS-CoV2.

“Стимулювання вакцинації – не посягання на права людини, а турбота про здоров’я і безпеку нації”, – наголосила очільниця ГПУ і додала, що публічний інтерес завжди вищий за приватний.

Вона закликала потурбуватися про себе та ближніх і вакцинуватися.

“А якщо задумали завадити й “заробити” на людських життях гроші, ми вас знайдемо і популярно пояснимо, що робити так не можна і закон це прямо забороняє”, – додала Ірина Венедіктова.

Реклама

Залишити коментар