Зеленський відповів на петицію про «примусову вакцинацію»

Президент Володимир Зеленський звернувся до Голови Верховної Ради та Прем’єр –міністра щодо розгляду питання про введення відповідальності за «примусову вакцинацію» та компенсації можливих негативних наслідків після щеплення.

Про це йдеться у відповіді глави держави на петицію від 12 серпня № 22/121610-еп 

«Я звернувся до Голови Верховної Ради України з проханням організувати опрацювання викладених у петиції пропозицій та інформування про результати. З огляду на те, що Міністерство охорони здоров’я України відповідно до затвердженого в установленому порядку Положення є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я, і його діяльність спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України, я також звернувся з аналогічним листом до Прем’єр -міністра України», – зазначив Президент.

Водночас він нагадав, що відповідно до Конституції людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю; кожен має право на охорону здоров’я, а держава забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя.

За його словами, виключно законами України визначаються, зокрема, основи охорони здоров’я. Так, глава держави зауважив, що стосовно окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань можуть здійснюватися обов’язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи в порядку, встановленому законами України, а також передбачена обов’язковість профілактичних щеплень проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця та кору.

Він додав, що згідно із законодавством для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань обов’язковим профілактичним щепленням підлягають працівники окремих професій, а у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об’єктах можуть проводитися обов’язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями.

«Таким чином, суспільні відносини щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій врегульовано законодавством України», – пояснив Зеленський і додав, що ухвалення законів належить виключно до повноважень Верховної Ради.

12 серпня на сайті Президента було зареєстровано електронну петицію з вимогою «терміново ввести кримінальну відповідальність та зобов’язати уряд брати на себе відповідальність за кожну вакциновану особу і компенсувати матеріально та у вигляді медичної допомоги будь-які зміни фізичного стану та здоров’я що могли б бути хоча б теоретично спричинені вакциною протягом 5 років з дати вакцинації». Петицію загалом підписали 26 663 особи.

Реклама

Залишити коментар