Передане Україні дослідницьке судно Belgica прибуло в порт Одеси

Науково-дослідне судно Belgica, яке Бельгія передала Україні прибуло в порт міста Одеси.

21 жовтня, об 11:15 науково-дослідне судно Belgica пришвартувалося біля 19-го причалу морського вокзалу Одеси, поруч з українським судном льодового класу James Clark Ross, пише «Думская».

Belgica вирушила в Україну із Зебрюгге 1 жовтня. Під час переходу команда українських вчених, яка перебувала на борту провела низку досліджень — на судні знаходяться гідрологічна, хімічна, біохімічна та мікробіологічна лабораторії.

Пізніше буде організована презентація судна і команди, а також розпочнеться процес перейменування судна та підготовки до виходу у перший рейс.

Науково-дослідне судно Belgica 18 жовтня пройшло через протоку Босфор та увійшло у Чорне море і взяло курс на Одесу.

Судно Belgica (A962) уряд Бельгії, 13 вересня цього року, передав Українському науковому центру екології моря Міндовкілля.

Це має дозволити Україні відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів, починаючи вже з 2021 року.

На шляху до Одеси науковці мали оцінювати наявність плавучого сміття, відберали проби морської води та донних відкладів для проведення дослідження на присутність різних речовин – забрудників та мікропластику.

Виділяти ДНК з довкілля для оцінки біорізноманіття та аналізу поширення генів антибіотикорезистентності у морських мікроорганізмів.

Наукову програму під назвою «Моніторинг трьох європейських морів» – Північного, Середземного та Чорного, та трансфер судна організовує і фінансує проєкт ЄС – ПРООН «Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS) за наукової підтримки Спільного дослідницького центру ЄС та УкрНЦЕМ.

Судно побудовано у 1984 році та дослідило майже 1 млн км моря і провело понад тисячу наукових кампаній. Корабель був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років.

Фото та відео – Думская

Реклама

Залишити коментар