Нацбанк погіршив прогноз росту ВВП до 3,1% у 2021 році

Національний банк України погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2021 році з 3,8% до 3,1%. Прогноз інфляції залишили на тому ж рівні — 9,6% у річному за рік.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що прогноз погіршили з огляду на показники першого півріччя, високі ціни на енергоносії, а також поточне ускладнення епідемічної ситуації.

У НБУ кажуть, що несприятлива ситуація на ринку енергоносіїв і наслідки логістичних проблем у світі будуть обмежувати випуск української промисловості та стримувати темпи відновлення економіки і в наступному році.

Тому прогноз росту ВВП у 2022 році погіршили до 3,8% з 4%. А у 2023 році економіка зросте на 4%, каже регулятор.

Зростання економіки забезпечуватиме подальше відновлення світової економіки і розширення внутрішнього попиту, в тому числі інвестиційного. НБУ також прогнозує збереження сприятливих умов торгівлі для українських експортерів, а також вакцинацію населення, яка дозволить уникнути локдаунів.

Нацбанк зберіг прогноз інфляції на 2021 рік на рівні 9,6%. Під кінець 2022 року очікують її повернення до цільового показника у 5%.

Сповільнення інфляції прогнозують зокрема завдяки збереженню сприятливої ​​ситуації на валютному ринку і високим урожай сільськогосподарських культур.

А от швидшому зниженню інфляції завадять тривале збереження цін на енергоносії на високих рівнях і стійкий споживчий попит.

За оцінками Нацбанку, пік зростання споживчих цін припадає саме на вересень-жовтень цього року, а надалі інфляційний тренд розгорнеться.

Реклама

Залишити коментар