Із кишень українців витягнуть 5 млрд доларів за газ – Арсеній Яценюк у Ризі

Сьогодні з кишень українців витягнуть 5 мільярдів доларів США – це збитки держави і державної компанії НАК «Нафтогаз» через те, що зараз треба купувати газ по 1200 доларів замість 250, як було влітку. Винуваті в цьому мають бути покарані.

Про це заявив голова Київського безпекового форуму, Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк журналістам у ході Ризької конференції. 

Арсеній Яценюк нагадав, що 2014 року він як Прем’єр-міністр відмовився від купівлі газу в російського «Газпрому» та відкрив реверсне постачання газу з Європи: “А в 2021-му, на превеликий жаль, і німці, і наші американські партнери, по факту, включили «зелене світло» для «Північного потоку». Хоча ми до 2021 року стримували те, щоб «Північний потік» був побудований”.

Він підкреслив, що Росія вкотре застосувала енергетичну зброю, і через це ціни на газ у світі з 250 доларів за тис кубометрів сягнули майже 2000 доларів:

“І тут в мене ключове питання в першу чергу до наших партнерів. Не можна піддаватися на енергетичний шантаж”.

Водночас, наголосив він, українська влада згаяла час, не купивши газ за низькою ціною, і нанесла мільярдні збитки громадянам України: “Треба було газ купувати тоді, коли він коштував 250 доларів. Не всі змогли собі це дозволити, тому що не у всіх є газові сховища. В Україні – одні з найбільших газових сховищ в Європі. На рахунках «Нафтогазу України» було 2 мільярди доларів. На ці кошти можна було купити передостанній обсяг газу і закачати їх в сховища. Це не було зроблено. За це несе персональну відповідальність чинна влада України”.

“Сьогодні з кишень українців витягнуть 5 мільярдів доларів США. Це збитки держави і державної компанії НАК «Нафтогаз» через те, що зараз треба купувати газ по 1200 доларів. 5 мільярдів доларів – це сума, яка рівносильна загальним річним видаткам всієї української армії на оборону”,– наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що парламент повинен невідкладно створити слідчу комісію, аби визначити, “хто, чому, за чиїм наказом 5 мільярдів доларів витягнув з кишень українців”.

“Зараз вкрай важливо, щоби збили взагалі цю цінову спекуляцію, яка влаштована російським «Газпромом». Це світова тенденція. А всередині України треба закупити газ і треба, щоби понесли покарання ті, які принесли збитки українській державі на 5 мільярдів доларів”, – наголосив Арсеній Яценюк.

Реклама

Залишити коментар