Аваков: 14 жовтня 2021 року – це 2 740-й день гібридної війни РФ проти України

14 жовтня 2021 року – 2 740-й день гібридної війни РФ проти України. Понад 4 тисячі загиблих українських військових, і майже стільки ж – цивільних. Близько 20 тисяч поранених – як серед цивільного, так і військового населення. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав Арсен Аваков.

14 жовтня ми дякуємо нашим Героям і вшановуємо тих, хто загинув, захищаючи цілісність і суверенітет держави.
Я завжди з тими, хто захищає Україну. Багато років моя робота була пов’язана із державною безпекою. Тому що таке безпека держави – знаю не з переказів
“.

Він зазначив, що безпека – це не мир на умовах окупанта. Це визнання на всіх рівнях без будь-яких дипломатичних реверансів, що найбільша загроза цьому миру – путінський режим в Росії. “Він є і залишається військовим злочинцем і ворогом України. Допоки не забере з нашої землі останнього найманця і не заплатить повну контрибуцію за кров, біль і сльози українців”.

Безпека – це точно не про прості рішення, не про відмову від окупованих територій. Не можна розраховувати на успіх, добровільно прирікаючи себе на поразку. Війни виграють не армії, війни виграють нації! Ми – нація вільних – козаків, січових стрільців, повстанських рухів, дисидентів, борців за свободу України.
Відтак дивно чути від деяких армійських генералів, що Генштаб не розглядає військовий сценарій повернення окупованих територій Криму та Донбасу
“, — написав він.


На його думку тезу про “повернення винятково дипломатичним шляхом”, слід залишити дипломатам. Армія зобов’язана робити свою роботу. Зокрема, і мати напрацьований сценарій звільнення захоплених агресором територій з використанням усіх сучасних форм озброєння та стратегій.

“Нам вкрай потрібно закріпити на державному рівні Стратегію деокупації та реінтеграції не лише Криму, а й Донецької та Луганської областей. І йдеться навіть не про формальний документ, а законодавчо закріплену роль і місце кожного державного інституту, кожного українця в цьому процесі”.

Він зазначив, що ще у 2018 році прийняли таку стратегію на рівні МВС. На її основі були розроблені оперативні плани для кожного ЦОВВ, проведені комплексні навчання з бойової взаємодії.

“Ми розвивали програми з впровадження в роботу підрозділів найсучасніших технологій: від гібридних автомобілів підвищеної прохідності та кращих у світі гелікоптерів “Airbus”– до передового озброєння для прикордонників і Нацгвардії. В процесі звільнення окупованих територій усі підрозділи МВС були готові чітко та ефективно виконати свою частину роботи. Адже безпека – це ще і впевненість кожного громадянина, що поліцейський, рятувальник чи медик прибуде і допоможе. Навіть у найбільш складних і критичних умовах. Умовах військового часу”.

Однак це не працює лише за одним напрямом. “Сьогодні критично необхідна Національна єдина стратегія по Криму та Донбасу, напрацювання якої – це спільна місія парламенту, Президента і уряду, за тісної співпраці з громадянським суспільством та нашими міжнародними партнерами”.

Міжнародна співпраця – один з найважливіших аспектів безпекової складової. Ефективна архітектура державної безпеки у сучасному світі неможлива без формування надійної мережі міжнародних партнерів. Для нас такими партнерами є структури ООН, НАТО, Європейський Союз, а також низка країн. Передусім – США, Велика Британія, Франція, Канада, Німеччина, Італія, Японія та багато інших, чия допомога Україні в ці найскладніші роки – безцінна”.

На його думку, Україна не має залишитися осторонь формування нової безпекової стратегії Європи та Світу. Як один з бастіонів європейської колективної безпеки в питанні стримування агресивної політики путінської Росії, що вже шантажує ЄС енергетичною кризою напередодні зими.

Минулого тижня у Словенії відбулася нарада 27 лідерів Євросоюзу. Зміна оборонної стратегії США, особливо на прикладі подій в Афганістані, як ніколи, продемонструвала ослабленість європейців перед зовнішніми викликами та загрозами. І це незважаючи на щорічне сукупне інвестування усіма членами ЄС у військові витрати близько 230$ млрд”, — написав Арсен Аваков.


“Під час зустрічі за зачиненими дверима і в умовах повної конфіденційності лідери ЄС, нарешті, досягли прогресу щодо необхідності переформатування оборонної стратегії. Напрацювання нового документа планують завершити і представити до наступного Саміту НАТО восени 2022 року в Мадриді”.
За його словами, це не буде всупереч політиці Альянсу, але серйозне доповнення до його потужностей, що дасть змогу ЄС проводити військові операції і без залучення Північноатлантичного блоку. Звісно, у тісній співпраці та взаємодії з ним. І саме тут ми маємо долучитися до колективної безпеки ЄС, наразі нехай і у позаблоковому статусі. Адже побудова оборонної моделі Європи без участі нашої держави – буде щонайменше неповною. В гіршому сценарії – може виявитися стратегічно помилковою.

“Нам потрібен фундамент консолідації, на який зможуть опертися у своєму розвитку майбутні покоління. Фундамент готовності до діалогу, взаємодії владних інституцій і громадянського суспільства, політичної волі і чітко сформульованих стратегій”.

“На хисткому ґрунті інтриг, підлості, безкультур’я та розбрату можна побудувати хіба що дуже недовговічний картковий будинок”.

За його словами, варто не ділити, а примножувати, нарощувати та збільшувати! Бачити та використовувати конкурентну перевагу, вміти знаходити “блакитні океани перспектив” – ось шлях до успіху.

“Треба залучати компетентних людей, спроможних знаходити складні рішення у цьому мінливому світі, а не зручних виконавців”, — зазначив він.

На його думку основою безпеки України, як показує наша історія, є відповідальний громадянин. “Який розуміє, що в успіху його країни – суттєва частина і його власного успіху. І навпаки. Успішний громадянин – це гарантія конкурентоздатності країни і опора держави”.

“У кожного з нас зовсім небагато часу зробити свій внесок у майбутнє країни!
Дякую кожному з Вас! Звертаюся до кожного з вас – роби те, що повинен робити! Захищай Україну! І не завтра, а зараз!
Відкладати – немає куди!”

Реклама

Залишити коментар