Експрезидент Франції Ніколя Саркозі отримав один рік ув’язнення

Термін він буде відбувати під домашнім арештом і під контролем електронних засобів спостереження.

Французький суд засудив колишнього президента країни Ніколя Саркозі до року ув’язнення за звинуваченням в незаконному фінансуванні його передвиборчої кампанії 2012 року, повідомляє Le Figaro.

Відомо, що термін він буде відбувати під домашнім арештом і під контролем електронних засобів спостереження.

“Ніколя Саркозі знав про максимальну законну суму витрат на президентську кампанію, при цьому його двічі попереджали про перевитрати, однак він продовжував діяти, як і раніше”, – заявила суддя Каролін Вігьє, обгрунтовуючи звинувачення в суді.

Вона зазначила, що кампанія 2012 року була не першою для Саркозі, тому на той момент він вже добре розбирався в відповідному законодавстві.

Як відомо, Кримінальний суд Парижа в червні завершив розгляд справи про можливі порушення при фінансуванні передвиборної кампанії 2012 року експрезидента Франції Ніколя Саркозі. Прокуратура вимагала засудити колишнього главу держави до року в’язниці, включаючи шість місяців умовного тюремного ув’язнення. Також колишньому президенту загрожував штраф в €3750.

Судовий процес, названий у Франції справою “Бігмаліон”, стосується передвиборної кампанії 2012 року, за підсумками якого Саркозі не зміг домогтися переобрання і програв вибори Франсуа Олланду.

Саркозі намагався через Конституційну раду Франції домогтися припинення цієї справи, проте в 2019 році цей суд відкинув аргумент експрезидента, який розраховував скористатися юридичною правилом “non bis in idem”, яке передбачає, що не можна бути покараним двічі за один і той же злочин.

Мова про те, що колишній президент Франції вважав, що він вже покараний Конституційною радою в 2013 році, коли його викрили в перевищенні допустимих витрат (€22,5 млн, встановлених для кампанії 2012 року) на більш ніж €363 тис., які він повинен був відшкодувати в бюджет.

Реклама

Залишити коментар