В Україні фіксують до 2 млн кібератак на тиждень – РНБО

У середньому щотижня в Україні виявляється від 1 до 2 мільйонів кіберінцидентів.

Про це в повідомив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк, відповідаючи на питання щодо статистики атак в кіберпросторі України, передає “Укрінформ”.

“Ми фактично щотижня робимо аналіз і по можливості відкриті дані публікуємо. Я можу лише сказати, що в середньому кіберінцидентів в тиждень ми загалом виявляємо від 1 до 2 мільйонів. Серед них ми вже сепаруємо на тяжкі кіберінциденти, які дійсно мають дуже агресивну поведінку і впливають безпосередньо на державний сектор, на критичну інфраструктуру, в тому числі приватний сектор”, – розповів Демедюк.

Він також повідомив, що фіксується багато злочинних дій, коли “юні хакери” випробовують себе в можливості атак, пов’язаних з шахрайством, з фінансовими вигодами. Крім того, частина інцидентів припадає на шпіонаж, коли на професійному рівні, не завдаючи очевидної шкоди, іноземні спецслужби чи організації проникають в державні та приватні сектори, аби виявити потрібну їм інформацію.

“Українські спецслужби порушників виявляють та намагаються контролювати, щоб розуміти, яка їх мета і в які органи вони змогли свої щупальці занурити”, – зазначив Демедюк.

Відповідаючи на питання, в якому секторі чи галузі переважає кількість кіберінцидентів, заступник Секретаря РНБО відповів: “Буде невірно говорити, що дійсно якась галузь переважає. Тому що саме кібератаки в кіберпросторі є цільовими, там йде підготовка із залученням людського фактора. Це, так би мовити, неофіційне “внедрение” в компанії державного і приватного сектору своїх агентів, щоб зсередини мати інформацію, відкривати доступ до закритих інтернет-майданчиків”.

Як пояснив Демедюк, в Україні інфраструктура, пов’язана з інтернетом, дуже різнобарвна, тут немає єдиної системи, як в Європі чи США, і це для України великий позитив. Оскільки зловмисники, які потрапляють на один об’єкт, не можуть перейти на інший. Це спонукає противників докладати багато сил і засобів, щоб охопити різні цілі.

Тому, за словами заступника Секретаря РНБО, атаки в основному відбуваються на персонал, їх сім’ї, їх контакти: зловмисники потрапляють спочатку на домашні комп’ютери, а вже звідти намагаються потрапити в мережу критичної інфраструктури через їхні девайси. За словами Демедюка, це відбувається досить часто, і це і є критична вразливість, про яку фахівці розповідають персоналу різних державних установ.

Реклама

Залишити коментар